Svijet
0

Stiže "nova Margaret Thatcher"?

SRNA
Theresa May (Foto: EPA)
Theresa May (Foto: EPA)
Britanska ministrica unutrašnjih poslova Theresa May kandidovala se za lidera konzervativaca i premijera Velike Britanije.

May analitičari i javnost nazivaju "novom Margaret Thatcher" zbog čvrstih stajališta kada se radi o delinkventima, ilegalnim migrantima ili islamističkim propovjednicima.

Ona je najavila da želi da zamijeni Davida Camerona i da sprovede "radikalni program društvenih reformi, kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo bila zemlja u službi svih".

Theresa May je euroskeptik, ali nije se zauzela za Brexit, jer je ostala vjerna premijeru Cameronu.

U kampanji je odradila minimalni posao i pri tome čak branila ograničenje useljavanja, a upravo je to bila glavna tema i želja pristalica izlaska iz EU.

Times ocjenjuje da je "ona jedina ličnost sposobna da ujedini podijeljenu konzervativnu stranku".

"Nakon referenduma našoj zemlji je potreban snažan i priznat vođa da prođe ovo razdoblje ekonomske i političke nesigurnosti i da dogovori najbolje uslove za izlazak iz EU", poručuje May.

Prema njenim riječima, "nekima mora biti jasno da vladanje nije igra, već ozbiljna stvar sa stvarnim posljedicama po život ljudi".

Analitičari navode da je ovo njena poruka Borisu Johnsonu, protivkandidatu za mjesto šefa stranke, koji je bio vodeći među zagovornicima Brexita.

Do 9. septembra bit će poznato ime novog premijera, kada će glasati 145.000 članova konzervativne stranke.