Svijet
2

Britanski Konzervativci počeli glasanje o novom premijeru

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanska Konzervativna stranka u utorak je počela glasanje o zamjeni za odlazećeg premijera Davida Camerona nakon njegove ostavke izazvane šokantnom britanskom odlukom da napusti Evropsku uniju.

Ministrica unutrašnjih poslova Theresa May očigledan je favorit da naslijedi Camerona, stvarajući sliku o sebi kao o odlučnoj upraviteljki koja je u stanju da ujedini stranku podijeljenu prošlomjesečnim referendumom i da izvede Britaniju iz EU.

May je izjavila kako ne planira da se pozove na član 50. otvarajući zvaničnu proceduru za napuštanje EU najranije do kraja godine uprkos pritisku evropskih čelnika za brzim razvodom.

May se zalagala da Britanija ostane u EU ali sada tvrdi da "Brexit znači Brexit" i odbacila je sazivanje prijevremenih izbora ili drugog referenduma - obje opcije koje se smatraju mogućim načinima ublažavanja rezultata glasanja.

Tristotrideset poslanika vladajuće stranke glasat će za jednog od pet kandidata, dok će najnepopularniji biti eliminirani uoči sličnog glasanja koje će svesti kratku listu na dvoje kandidata.

Oko 150.000 članova stranke potom će odlučiti o pobjedniku, dok će rezultat glasanja biti objavljen 9. septembra, prenosi AFP.