Svijet
0

Cameron posljednji put predsjedava sastankom vlade u svojstvu premijera

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
David Cameron u srijedu će posljednji put predsjedavati sastankom britanske vlade u svojstvu premijera dok se Theresa May priprema de preuzme tu dužnost.

May je očekivala utrku za čelnika Konzervativne stranke koja bi potrajala devet sedmica, ali se njena suparnica Andrea Leadsom povukla u ponedjeljak.

Cameron će danas podnijeti ostavku kraljici, prepuštajući May, ministrici unutrašnjih poslova od 2010. godine, da imenuje svoj tim ministara.

May je izjavila da je "počastvovana i dirnuta" preuzimanjem čelništva nad Konzervativnom strankom i obećala da će britansko napuštanje EU učiniti uspješnim.

Iznenadna objava Leadsom ostavila je May, koja je bila najveći favorit za premijera, kao jedinog kandidata za preuzimanje čelništva nad Konzervativnom strankom i britanskom vladom.

May je pohvalila Camerona zbog uspješnog rukovođenja strankom i zemljom i odala počast Leadsom zbog njenog "dostojanstvenog" povlačenja iz utrke za premijera.

Visoki laburistički zvaničnik John Trickett pridružio se, međutim, Liberalnim demokratima i Zelenim u pozivima za održavanje prijevremenih izbora.

Trickett, koordinator Laburista za opće izbore i saveznik čelnika stranke Jeremy Corbyna, izjavio je da je "od ključnog značaja" imati "demokratski izabranog premijera" i dodao je da se stranka priprema za opće izbore.

May je odbacila takve zahtjeve.

Pregovori s Evropskom unijom, kontrola imigracije i upravljanje ekonomijom su "ogromni izazovi" koji bi mogli zakomplicirati nastojanja Therese May da "čvrstim pristupom" izvede Britaniju iz EU, navodi politička urednica BBC-a Laura Kuenssberg.