Svijet
0

State Department traži od Assangea da vrati dokumente

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki State Department pozvao je Assangea da vrati dokumente koje objavljuje na WikiLeaksu. Glasnogovornik PJ Crowley tvrdi kako su dokumenti ukradeni i kako su određeni ljudi u "nezgodnoj poziciji" radi objave pojedinih dokumenata.

U isto vrijeme, glavna tema svjetskih medija je optužnica protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea. Činjenica je da Švedska istražuje seksualni zločin, ali nejasne su špekulacije radi li se o silovanju ili seksu bez upotrebe kondoma.

U augustu ove godine Švedska je izdala potjernicu za Assangeom zbog prijava sviju žena za seksualno napastovanje.

"Švedski tužitelji prvobitno su izašli s optužnicom za silovanje da bi je dan kasnije promijenili u nešto što se naziva seksualnim kriminalom. Naime, tužitelji su potvrdili kako su obje žene pristale na seks s Assangeom", objasnio je za australski Crikey bivši Assangeov advokat James D. Catlin.

Catlin je u svom opsežnom tekstu pisao i o tome kako su obje tužiteljice bile zajedno na proslavi koja je u stanu jedne od njih priređena u čast Assangea, a prije toga se nisu poznavale. Isto tako, navodi se kako njih dvije u prvi mah nisu podignule tužbu nego su otišle tražiti "pravni savjet", proces koji u Švedskoj omogućuje potencijalnim tužiteljima da ne podignu lažnu optužnicu i odgovaraju za nju.

Sam Assange i njegov sadašnji advokat Mark Stephens dugo vremena nisu ni znali zbog čega se podignula optužnica. Prije nekoliko dana Stephens je ipak za AOL News objasnio kako se radi o nečemu drugom što se u Švedskoj također smatra 2seksualnim zločinom".

"Assange je optužen da je vodio ljubav s tužiteljicama bez upotrebe kondoma što su one navodno tražile kao i da se nije želio testirati na spolno prenosive bolesti", objasnio je Stephens ovu čudnu definiciju, a i on je potvrdio kako su obje žene rekle kako su na spolni odnos pristale, a jedna od njih je, po njegovim riječima, nakon seksa otišla u trgovinu, kupila doručak i poslužila ga Assangeu.

"Nakon takvog postupka nema govora o bilo čemu uznemirujućem", kaže Stephens.

Švedska će tražiti izručenje osnivača WikiLeaksa, a o tome će odlučiti sudija u Londonu koji je odbio odrediti kauciju za Assangea. Ukoliko se Assange izruči i u Švedskoj bude optužen, još uvijek nije jasno kolika je moguća kazna. Neki izvori spominju kako se radi o maksimalnoj kazni od oko 715 dolara, a neki spominju i zatvorsku kaznu do dvije godine zatvora.