|

Assangeu prijeti smrtna kazna ili Guantanamo

Assangeu prijeti smrtna kazna ili Guantanamo
0
F
FENA
12.1.2011. u 16:23
9
komentara
0

dijeljenja
Assangeu prijeti smrtna kazna ili Guantanamo Julian Assange (Foto: AFP)
Odvjetnici Juliana Assangea izjavili su da osnivaču WikiLeaksa prijeti smrtna kazna ili zatvor Guantanamo ako bi ga Britanci izručili Švedskoj, koja bi ga potom vjerojatno izručila Sjedinjenim Američkim Državama, piše u srijedu The Guardian.
Odvjetnici su u dokumentu od 35 stranica naveli kako je "dobro poznato" da su ugledne američke ličnosti "nagovijestile ili čak otvoreno rekle" da bi nad njihovim klijentom mogla biti izvršena smrtna kazna, prenio je BBC.

Assange je u utorak izjavio da će njegova web stranica ubrzati objavljivanje tajnih dokumenata, dok se on bori protiv izručivanja Švedskoj zbog navodnog silovanja dviju žena.

"Mi ćemo ubrzati objavljivanje dokumenata preko naših partnerskih novina diljem svijeta - velikih i malih listova i nekih organizacija za ljudska prava", kazao je Assange ispred suda u Londonu, gdje je u utorak kratko saslušan, dok će glavni pretres o izručenju biti održan 7. i 8. februara.

Assangeovi branitelji tvrde kako postoji veliki rizik da će SAD, ako ga Velika Britanija izruči Švedskoj, tražiti njegovo izručenje ili čak nezakonitu predaju, gdje će možda biti prebačen u Guantanamo ili neki drugi zatvor.

Njegov tim branitelja, koji predvodi Geoffrey Robertson, također kaže kako postoji rizik da on u SAD-u bude osuđen na smrtnu kaznu. Iako mnogi pravni stručnjaci smatraju da je takav scenarij prilično nerealan, Assangeova obrana namjerava ga iskoristi za sudski pretres sljedećeg mjeseca u Londonu.

Švedska traži izručenje australskog kompjuterskog stručnjaka jer su ga dvije Šveđanke optužile za silovanje, a američki dužnosnici također pokušavaju podići optužnicu protiv osnivača WikiLeaksa, koji je objavio veliki dio povjerljive američke diplomatske prepiske i tajnih američkih vojnih dosjea o ratovima u Iraku i Afganistanu.

Assangeovi odvjetnici pokušavaju povezati ova dva slučaja, tvrdeći da je švedsko tužilaštvo politički motivirano u svojim postupcima, što Švedska oštro demantira.

Julian Assange (39) uhićen je prošlog mjeseca zbog navodnog silovanja i seksualnog uznemiravanja dviju žena koje je upoznao prošlog ljeta na putovanju u Švedskoj.

On je pušten iz zatvora uz jamčevinu i nalazi se u kućnom pritvoru u vili jednog od svojih pristalica u istočnoj Engleskoj. U Švedskoj još nije optužen, a njegovo izručenje je zatraženo radi ispitivanja.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...