Meksički zaljev
0

Stanovnici ne vjeruju obećanjima Obame i BP-a

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama je obećao da će stanovnici katastrofom pogođenog Meksičkog zaljeva uskoro nastaviti normalno živjeti, dok iz "British Petroleuma" kažu da će se do kraja mjeseca trostruko smanjiti istjecanje nafte iz bušotine.

"Dok god 'British Petroleum' upravlja cjelokupnom situacijom, predsjednik Obama ne može učiniti mnogo", izjavila je Jennifer Jenkins iz Long Beacha.

Predsjednik je posjetio Mississippi i Alabamu u ponedjeljak, u sklopu dvodnevnog putovanja. Nastojao je uvjeriti stanovnike, kao i cijelu državu, da će vlada ostaviti zaljev u boljem stanju nego je do sada bio, javlja AP.

Za vrijeme posjete Obame ugroženim područjima, iz "British Petroleuma" je objavljeno da će sakupiti do 8,3 miliona litara nafte dnevno do kraja juna, te da ulažu dodatne napore u vidu korištenja sistema koji će omogućiti sagorijevanje ogromne količine nafte.

Kako kažu naučnici, u najgorem slučaju bušotina je u zaljev ispuštala oko 7,6 miliona galona dnevno.

U istrazi je utvrđeno kako je "British Petroleum" pri izgradnji bušotine štedio novac nauštrb materijala, te tako povećao opasnost od izljevanja nafte.

Nakon što je upitan o detaljima istrage, portparol ove kompanije je izjavio kako su oni trenutno fokusirani da pravovremeno reaguju i zaustave izljevanje.

Jedan visoki zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, je rekao kako će Obama za vrijeme obraćanja iz Ovalnog ureda objaviti nove mjere za oporavak ekosistema Meksičkog zaljeva.

Stanovnici su, uprkos svemu, i dalje skeptični da će se ekonomska situacija, kao i situacija u okruženju, ubrzo poboljšati.