Svijet
1

Stanovnici kairskog "grada smeća" nisu dočekali promjene nabolje

Klix.ba
Na periferiji Kaira, u podnožju brda Mokattam, nalazi se sirotinjsko naselje Manshiyat Naser, poznatije kao "grad smeća".
Foto: AFP
Foto: AFP

Ovo naselje sa hiljadama stanovnika je potpuno funkcionalno. U njemu se nalaze prodavnice i domovi, ali više nego primjetno je smeće duž ulica. U gradu smeća, jednom od najsiromašnijih dijelova Kaira, nema tekuće vode niti struje, a otpad je mještanima primarni izvor sredstava za život i prihoda.

Foto: AFP
Foto: AFP

Decenijama ovdašnje stanovništvo, koje Egipćani zovu zabbaleen, obavlja poslove prikupljanja smeća iz cijelog Kaira i dovozi ga u svoje naselje. U domovima i na ulicama razdvajaju šta se može reciklirati od onoga što ne može, te pregledaju odjeću koja se ponovo može prodati. Svaka porodica se fokusira na jednu vrstu otpada, bilo da su u pitanju plastične boce, limenke, kartonske kutije ili ostaci metala.

Foto: AFP
Foto: AFP

Kad na jednom mjestu postoji tako puno smeća, onda ono nije samo posao, već i dio okruženja, pa se tako djeca igraju na gomilama stare odjeće, a odrasli gaze kroz planine plastike kako bi otišli na posao.

Zabbaleen u Kairu su prvenstveno koptski kršćani, značajna manjina koju muslimanski moćnici u ovoj zemlji kroz historiju odbacuju. Kršćani u Egiptu imali su velika nadanja, ali i strahove tokom revolucije u januaru 2011. godine, iako se njihov svakodnevni život jako malo poboljšao dolaskom islamista na vlast.