{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Stalne napetosti u BiH najveći izazov po stabilnost Evrope"

F
4.3.2010. u 20:46
0
21
"Stalne napetosti u BiH najveći izazov po stabilnost Evrope"
0
"Stalne napetosti u BiH najveći izazov po stabilnost Evrope"
Foto: AFP/Getty Images/File
Direktor američke obavještajne službe Dennis Blair ocijenio je da stalne etničke napetosti u Bosni i Hercegovini predstavljaju najveći izazov po stabilnost Evrope.
On je u pisanom dijelu svog svjedočenja pred senatskim Odborom za obavještajni rad obavijestio senatore da animoziteti između Srba, Bošnjaka i Hrvata sve više rastu u Bosni i Hercegovini te da takva situacija može biti prijetnja po stabilnost te, kako je rečeno “krhke države”, prenijela je VoA.

“Bosna i Herrcegovina je pod vodstvom multietničke vlade čiji se čelnici redovito sukobljavaju oko toga kako bi država trebala izgledati. Bosanski Srbi žele imati veću autonomiju za svoju mini državu, što samo pojačava rastuće međuetničke tenzije. U isto vrijeme, Bošnjaci i Hrvati žele ukinuti podijeljenost zemlje kako bi mogli napredovati ka učlanjenju u Evropsku uniju”, – napisao je Blair.

“Iako se ne čini da su širenje nasilja i službeni raspad zemlje trenutna opasnost, etničko pitanje ostaje dominantno u političkom procesu, a reforme su u zastoju zbog spora među tri vodeće etničke skupine”, dodao je.

Za Kosovo je Dennis Blair napisao da je zbog toga što između albanske većine i srpske manjine ostaju napetosti oko još uvijek, podijeljenog sjevernog dijela, potrebno da se Sjedinjene Države i Evropska unija posvete održavanju stabilnosti.

Osim toga, na istom je svjedočenju u Senatu direktor američke obavještajne službe izjavio u srijedu kako je siguran da će Al-Qaida ponovno pokušati napasti Sjedinjene Države u sljedećih tri do šest mjeseci.

S ovom su se ocjenom složili i direktor CIA-e Leon Panetta, direktor FBI-ja Robert Mueller i drugi obavještajni čelnici.

Ovim ocjenama su pridonijele i izjave koje saveznim istražiteljima daje Umar Farouk Abdulmuttallab, Nigerijac koji je eksplozivom skrivenim u donjem rublju htio srušiti američki putnički zrakoplov na Božić.

Kako tvrde američke vlasti, članovi obitelji 23-godišnjeg Nigerijca uvjerili su ga da progovori.

Američki mediji javljaju da je FBI organizirao tajni put članova njegove obitelji iz Nigerije u Sjedinjene Države kako bi s njim razgovarali, a treba podsjetiti da je Abdulmuttallabov otac, koji ga je želio spriječiti da surađuje s Al-Qaidom, od samog početka vrlo kooperativan zbog želje da zaštiti svog sina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: