Atina ne ispunjava obaveze
0

Stabilnost evropske valute u opasnosti

SRNA
Christian Lindner
Christian Lindner
Prekid razgovora između Grčke i međunarodnih pozajmljivača o novoj tranši pomoći predstavlja udarac stabilnosti evropske valute, rekao je Christian Lindner , generalni sekretar njemačkih Slobodnih demokrata (FDP), mlađeg koalicionog partnera vlade Angele Merkel.

On je dodao da Atina dovodi u opasnost evropsku solidarnost.

   "Prekid razgovora 'trojke' i Grčke predstavlja udarac stabilnosti eura", rekao je Lindner na konferenciji u Berlinu.

   Osvrćući se na neuspjeh Grčke da ispuni zahtjeve o budžetskom deficitu u zamjenu za paket pomoći, Lindner je rekao da Atina neće da ispuni svoje obaveze na koje je pristala.

   "Ovdje nije riječ o neobavezujućim saopštenjima namjere već ugovorom osiguranim reciprocitetom za zajmove, odnosno obavezi koju Grci moraju da ispune u zamjenu za zajam. Insistiramo da se ti sporazumi poštuju", rekao je on.

   Razgovori Grčke i EU, MMF i Evropske centralne banke prekinuti su u petak usljed neslaganja oko neuspjeha Atine da postigne smanjenje budžetskog deficita i toga šta mora da uradi kako bi to postigla.

   Neplanirani iznenadni odlazak inspektora tri tijela naglasili su tenzije Atine i njenih pozajmljivača dok se "tamni oblaci skupljaju" iznad drugog paketa pomoći koji treba da pomogne da se zemlja izvuče iz dužničke krize.
   Partija FDP, koja za sebe kaže da je branilac njemačkih poreskih obveznika, što je i sam Lindner rekao više puta u vezi sa Grčkom.

   "Poreski obveznici sjeverne Evrope posebno Njemačke ne mogu da prihvate  nesposobnost ili oklijevanje. U očima FDP  Grčka mora da potvrdi svoju  spremnost za stabilnošću i reformama", kaže on.

   On je dodao posredovanje ili odlaganja više nisu prihvatljiva za njih. "Šefovi MMF i  zemalja eurozone treba da putuju u Atinu i da odmah isposluju obavezujuću deklaraciju u pravcu ispunjenja dogovorenih ciljeva", rekao je Lindner.