|

Odobrena isplata pomoći Grčkoj od osam milijardi eura

Odobrena isplata pomoći Grčkoj od osam milijardi eura
0
S
SRNA
29.11.2011. u 22:12
4
komentara
0

dijeljenja
Odobrena isplata pomoći Grčkoj od osam milijardi eura
Ministri eurozone večeras su potvrdili da je odobrena isplata tranše pomoći Grčkoj u iznosu od osam milijardi eura, izjavio je neimenovani diplomata EU.
"To je urađeno", naveo je diplomata nakon što su ministri ostalih 16 zemalja prihvatili da su svi uslovi, koji su stavljeni pred Atinu nakon zamrzavanja pomoći u avgustu, sada ispunjeni.

Zemlje evrozone u tranši učestvuju sa 5,8 milijardi eura, dok preostale 2,2 milijarde obezbjeđuje Međunarodni monetarni fond.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je prije sastanka Evrogrupe u Briselu izjavio da Grčka ispunjava sve neohodne uslove za isplatu sljedeće tranše međunarodne pomoći, koja joj je prijeko potrebna da bi izbjegla bankrot, prenosi Reuters.

Od januara 2010, kada je počela grčka kriza, do septembra ove godine, obim uloga u bankama smanjen je za oko 50 milijardi eura.

Grci su tokom septembra i oktobra iz banaka podigli 13 do 14 milijardi eura, a uzimanje uloga je nastavljeno i početkom ovog mjeseca, rekao je guverner grčke centralne banke Jorgos Provopulos.

"Septembar i oktobar su, zbog političke nesigurnosti, bila dva veoma loša mjeseca", rekao je guverner i dodao da je podizanje uloga, prema posljednjim podacima, nastavljeno i u prvoj dekadi novembra.

Prema poslednjim zvaničnim podacima centralne banke, obim uloga u grčkim bankama je tokom septembra smanjen za 2,9 odsto, na 183,2 milijarde eura. Od početka godine ulozi su se "stanjili" za 12,6 odsto, a opadali su svakog mjeseca, osim avgusta.

Postepeni gubitak uloga dodatno pogoršava situaciju grčkih banaka koje su zbog dužničke krize države od prošle godine u refinansiranju potpuno zavisne od Evropske centralne banke.

U međuvremenu, grčkih ministar unutrašnjih poslova Tasos Gianitsis apelovao je danas na Njemačku da osigura da njegova zemlja ne bude marginalizovana u Evropi zbog dužničke krize evrozone, ističući da je Evropi potrebna bliža ekonomska integracija.

On je dodao da većina Grka želi da ostane dio Evrope i zadrže evro kao svoju valutu.

"To će biti ogromna istorijska greška ako bi cijela nacija bila gurnuta na margine zbog sistemske krize eura", rekao je on, ističući da je Grčka već pokazala fantastičnu volju i snagu i da je ona integralni dio Evrope.

Njemačka ima najveći udio u pomoći prezaduženim članicama EU, uključujući Grčku. Giantsis je dodao da je Njemačka, najveća ekonomija Evrope, sada ima jedinstvenu istorijsku šansu da izvuče i preusmjeri evro i evropski projekat u novom pravcu.

"Prednosti bi bile velike za sve, za Evropu, Njemačku i cijeli međunarodni sistem", rekao je on, dodajući da je Evropi potrebna dvostruka strategija budžetske konsolidacije i bliže integracije.

"Uvođenje strožeg ekonomskog i fiskalnog upravljanja je nastavak politike integracije valute", rekao je on.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...