{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijer Papandreu: Za Grčku počinje nova era

F
27.10.2011. u 11:11
0
1
Premijer Papandreu: Za Grčku počinje nova era
0
Premijer Papandreu: Za Grčku počinje nova era
Foto: AP
Nova era počinje za Grčku, rekao je grčki premijer George Papandreu nakon evropskog samita u Bruxellesu na kojem su banke, nakon mučnih pregovora, odlučile da će znatno smanjiti zaduženje te zemlje.
- Novo razdoblje, nova era počinje za Grčku. Bit će to za nas novi početak, ali i dalje moramo raditi, kazao je grčki premijer na pres-konferenciji.

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet pozdravio je "važne odluke čelnika eurozone".

- Donijeli smo iznimno važne odluke na nekolikim poljima. Sve to sada zahtijeva puno ubrzanog rada, kazao je Trichet koji se sprema početkom novembra napustiti tu monetarnu ustanovu u Frankfurtu.

Glavna direktorica Svjetskog monetarnog fonda Christine Lagarde pohvalila je iz Washingtona "velik napredak" ostvaren na evropskom samitu, čestitavši čelnicima eurozone na donošenju "programa koji će moći odgovoriti na krizu u regiji".

- Odmah ću upravnom odboru MMF-a preporučiti da Grčkoj isplati sljedeću ratu zajma, istaknula je u saopćenju, dodavši da provedba "prihvaćeni ekonomskih reformi" ostaje za Atinu "najvažnija zadaća".

Lagarde je istakla da je dogovor banaka i EU-a kojim se privatni sektor odriče polovine grčkih potraživanja koje posjeduje "od presudne važnosti za povećanje održivosti duga".

Banke su pristale na dobrovoljni otpis 50 posto potraživanja na grčke obveznice, što je bio najteži dio maratonskog samita čelnika eurozone koji počeo u srijedu navečer navečer, a završio u četvrtak oko četiri sata ujutro.

Dogovor je objavio na pres-konferenciji predsjednik Evropsko vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka samita koji je trajao desetak sati. Dobrovoljnim pristankom banaka da otpišu polovinu svojih potraživanja grčki dug bit će smanjen za 100 milijardi eura. Dogovor o smanjenju grčkog duga dio je velikog programa za rješavanje krize.

- Postigli smo cjeloviti dogovor, izjavio je Van Rompuy.

Van Rompuy je rekao da će dogovor omogućiti da grčki javni dug do 2020. godine padne na 120 posto njenog BDP-a. Današnji grčki dug iznosi 350 milijardi eura, što je 162 posto njenog BDP-a, prenosi u četvrtak Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: