{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grčka: Pregovori o dugu zapali u krizu

F
13.1.2012. u 20:40
0
2
Grčka: Pregovori o dugu zapali u krizu
0
Grčka: Pregovori o dugu zapali u krizu
Jean Lamierre
Banke su objavile da obustavljaju pregovore s Atinom o načinima reprogramiranja grčkog javnog duga i natuknule su da bi mogle promijeniti odluku o otpisu njegova velikog dijela.
Institut za međunarodne finansije navode u saopćenju da "uprkos naporima grčkih čelnika", prijedlog banaka o otpisu polovice grčkog duga u njihovu posjedu "nije naišao na jasan i konstruktivan odgovor svih strana".

"U takvim uslovima pregovori s Grčkom (...) su obustavljeni kako bi se moglo razmisliti o prednostima dragovoljnog pristupa, dodaje se u tekstu koji su potpisali Amerikanac Charles Dallara", izvršni direktor IIF-a i Francuz Jean Lamierre.

Pod pojmom "dobrovoljni pristup" misli se na ugovor koji su 26. i 27. oktobra zaključili privatni vjerovnici Grčke i čelnici eurozone. Prvi su se tada bili obavezali da će se odreći povrata duga u iznosu od 100 milijarda eura kako bi se spriječio nekontrolirani stečaj zemlje.

"Pregovori koje grčka vlada vodi s privatnim vjerovnicima o otpisu dijela duga koji je preduvjet za odobravanje drugog paketa pomoći vrijednog 130 milijardi eura, u stanju su krajnje napetosti", rekao je za agenciju France Presse izvor blizak pregovorima.

"Pregovaračke strane moraju biti svjesne veoma teške situacije kako bi se spriječilo ono najgore", dodao je izvor.

"Napetost je došla do krajnjih granica, sve strane, sudionice u ovim pregovorima vrlo važnim za Grčku i za Grke, ali i za eurozonu i Evropljane moraju biti svjesni da je stanje vrlo ozbiljno i moraju preuzeti odgovornost kako bi se spriječilo ono najgore", rekao je izvor blizak pregovorima grčke vlade i banke zajmodavci.

Očekuje se da će tzv. inicijativa privatnog sektora omogućiti da privatni vjerovnici otpišu barem 50 posto grčkog duga čime bi se on smanjio za oko 100 milijardi eura sa sadašnjih 350 milijarda.

Taj je dogovor od presudne važnosti za odobravanje drugog paketa međunarodne pomoći Grčkoj od 130 milijardi eura bez kojih bi se ova zemlja mogla naći pred bankrotom oko 20. marta, kada ističe rok za isplatu duga u iznosu od 14,5 milijardi eura.

Grčka štampa piše u petak da su pregovori zapeli ponajprije zbog kamatnih stopa koje traže banke a grčka strana ih smatra previsokim.

Dnevni list Kathimerini piše da pregovarači iz privatnog sektora za nove obveznice koje će dobiti u zamjenu za stare obveznice traže kamatnu stopu oko pet posto, a grčka strana pristaje samo na četiri posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: