Nakon nemirne noći u Atini mirno
0

Bijes Grka zbog vladinih mjera štednje ne jenjava

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministri finansija eurozone u Bruxellesu odlučuju o aktiviranju paketa od 130 milijardi eura pomoći Grčkoj. Bez tog novca toj zemlji prijeti bankrot već za mjesec dana.

U glavnom grčkom gradu i noćas su bili neredi. Burno je noćas bilo u Atini. U ulicama oko parlamenta sukobi su se policija i grupa demonstranata. Bijes zbog vladinih mjera štednje ne jenjava. Ponovno je letjelo kamenje, zapaljive bombe i suzavac. Ujtro u ponedjeljak je bilo mirno, ali raspoloženje Grka nije se popravilo, prenose agencije.

Grci su razočarani i ne "vide svjetlo na obzoru",a mnogi su mišljenja da se Grčka nikada neće oporaviti i izaći iz krize. S druge strane grčka vlada se nada da će za svoju politiku konačno dobiti 130 milijardi eura međunarodne pomoći.

Ministri finansija eurozone okupili su se u Bruxellesu kako bi ocijenili čini li Atina dovoljno na provođenju mjera štednje.

"Grčka je ispunila brojne uslove koje smo postavili. Moje je mišljenje da danas moramo odobriti pomoć jer više nemamo vremena", rekao je Jean-Claude Juncker, predsjedavajući eurogrupe.

Bez pomoći Grčkoj prijeti bankrot sredinom sljedećeg mjeseca. Zato se vijesti iz Bruxellesa iščekuju s nestrpljenjem.

"Ako ishod bude pozitivan, mislim da to okončava neizvjesnost oko grčkih javnih finansija. Vidjet ćemo bolju klimu i konačno sredstva za dobra i održiva ulaganja u Grčku", naglasio je Plutarchos Sakellaris, potpredsjednik evropske investicijske banke.

Ulagači su uvjereni da će Grčka dobiti pomoć. Tržišta su već pozitivno reagirala. Berzni indeksi su u plusu. Zajednička evropska valuta euro jača.