Sukobi i u Belgorodu
61

Šta se dešava u Ukrajini: Prigožin povukao trupe iz Bahmuta, granatirana okupirana luka

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Šef paravojne plaćeničke grupe "Wagner" Jevgenij Prigožin je danas saopćio da su se njegove snage povukle iz Ukrajine. U isto vrijeme ukrajinske snage napale su ruske položaje u luci Berdjansk.

Prigožin je saopćio da je 99 posto Wagnerovaca napistulo Bahmut, položaje su preuzele snage ruske vojske. No dodao je da je rusko ministarstvo odbrane postavilo eksplozivne naprave duž ruta povlačenja Wagnera.

"Neposredno prije izlaska otkrili smo sumnjivu aktivnost na putevima našeg napredovanja. Pozvali smo agencije za provođenje zakona i pronašli desetak mjesta na kojima su postavljeni deseci eksplozivnih naprava, od stotina protutenkovskih mina do tona plastida.Te granate položili su predstavnici Ministarstva odbrane", kazao je Prigožin.

Viktoria Halitsina, šefica ukrajinske gradske vojne uprave Berdjanska, potvrdila je da su ukrajinske snage napale ruske položaje u ovom gradu. Brodovi koji su nedavno uplovili u luku kako bi ukrcali ukrajinsko žito i metal napuštaju luku.

Na društvenim mrežama su se pojavile snimci koji prikazuju napad.

Rusi su saopćili da je u napadu povrijeđeno devetero ljudi, te da nema informacija da li ima poginulih.

Snimci najnovije masovne eksplozije u regiji Belgorod u Rusiji pojavili su se na društvenim mrežama. Legija Slobodna Rusija, grupa koja se suprotstavlja Putinovom režimu i bori unutar te regije, objavila je na Twitteru videosnimak eksplozije.

"Idemo dalje. Rusija će biti slobodna", poručili su u objavi.

Danas se oglasio i Ben Wallace, britanski ministar odbrane. Izrazio je uvjerenje da postoji realna šansa da se Krim ponovno vrati pod kontrolu Ukrajine ove godine. Prema izjavi Wallacea za Washington Post, nakon devet godina ruske okupacije, poluotok bi mogao ponovno biti u rukama Kijeva, jer ruske snage nedostaje opreme.

"Ako ruske snage udarite gdje treba, one će pasti. Možete poslati desetke hiljada mladića u smrt, što oni i rade, ali ne možete čarobnim štapićem stvoriti tenkove i potrebne oružane sisteme", rekao je Wallace.