Svijet
0

Šta očekuje Obamu u 2010. godini?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik Barack Obama je proveo veći dio 2009. godine pokušavajući popraviti situaciju na gospodarskom planu, obilazeći tvornice i promičući svoj plan gospodarskog oporavka.

Kako će se o mnogim zastupničkim mjestima u Kongresu odlučivati na izborima u novembru, politički analitičar Nathan Gonzales, urednik publikacije Rothenberg Political Report, vjeruje da će predsjednik Obama i iduću godinu provesti na prilično sličan način, izvještava VoA.

"Najgora stvar koja se može dogoditi predsjedniku i demokratima jest da se gospodarska situacija nastavi pogoršavati i da se za to počne njih okrivljavati. Ako se obje ove pretpostavke ostvare, to bi moglo dovesti do za njih katastrofalnih rezultata na izborima."

Posljednji podaci pokazuju da je američko gospodarstvo počelo s oporavkom. Međutim, stopa neuposlenosti je dosegla dvoznamenkasti broj prvi put u posljednjih 26 godina.

Bivši predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora Ed Gillespie kaže da mnogi Amerikanci krive predsjednika Obamu za visoku stopu neuposlenosti. "Veći porezi, veća državna potrošnja, veći dug, češće vladine intervencije u ekonomiju, u banke, u automobilsku industriju, u zdravstvo i energetiku – građani smatraju da su te predsjednikove odluke krive za slabo zapošljavanje."

Međutim, Robert Borosage iz Kampanje za budućnost Amerike, tvrdi da je predsjednik Obama spriječio daljnji gubitak radnih mjesta. "Ovdje imate predsjednika koji pokušava učiniti velike stvari, važne za ovu zemlju. A imate i ekonomiju koju njegov plan oporavka čuva od daljnjeg pogoršavanja i koja će početi bilježiti rast."

Obrnuti situaciju u afganistanskom ratu bit će najvjerojatnije najvažniji prioritet predsjednika Obame 2010. godine. U Afganistanu sve je više nasilja, pada podrška javnosti za taj rat, čak su i kongresni zastupnici iz predsjednikove Demokratske stranke kritizirali predsjednikov plan o upućivanju dodatnih desetaka tisuća vojnika u tu zemlju.

Politički analitičar Nathan Gonzales kaže da će se s kongresnim izborima u novembru predsjednik naći pod pritiskom da pokaže neke rezultate. "Predsjednik Obama mora pokazati da ima planove za Irak i Afganistan, da ih provodi i da oni funkcioniraju."

Ed Gillespie slaže se s time da je predsjednik Obama sučeljen s teškom situacijom u Afganistanu. "Kad ste predsjednik SAD-a, ne traže od vas da odlučite o stvarima o kojima je lako donijeti odluku, već o onima o kojima je teško odlučiti. Kad dođe do vašeg stola, to je već teška odluka. I vjerujem da sad predsjednik Obama shvaća razliku između toga što je natjecati se za predsjednika i biti predsjednik."

I dok će se predsjednik Obama nositi s Afganistanom i drugim vanjskopolitičkim pitanjima, još uvijek će najvjerojatnije pokušavati ostvariti svoje unutarnjopolitičke prioritete kao što su reforma imigracijskog sustava, borba protiv klimatskih promjena i otvaranje radnih mjesta u tzv. sektoru „čiste industrije“.

Nathan Gonzales smatra da će izborna kampanja biti prepreka predsjednikovim glavnim inicijativama. "Ulazeći u 2010. godinu, bit će teže progurati neke kontroverzne zakonske prijedloge, jer će se mnogi demokrati i republikanci i u Senatu i u Zastupničkom domu natjecati za ponovni izbor."

Mnoge inicijative predsjednika Obame, poput reforme sustava zdravstvene zaštite, neće pokazati nikakve rezultate sve do nakon izbora u novembru. A rezultati tih izbora kao i uspjeh predsjedničkog mandata Baracka Obame mogli bi, još jednom, ovisiti o njegovoj sposobnosti uvjeravanja.