Svijet
22

Šta je Putinov plan u Siriji?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američke obavještajne agencije smatraju da je razlog ruskog slanja vojnih snaga u Siriju zapravo uvjerenost Moskve da će će režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uskoro pasti.

Rusija želi da se dobro pozicionira u regiji u vojnom smislu zbog mogućnosti pada režima, navodi CNN mišljenje anonimnog zvaničnika Pentagona.

Rusija i dalje nastavlja slati avione, tenkove i projektile u Siriju, a Obamina administracija još uvijek nije utvrdila tačan razlog za ove poteze.

CNN navodi da će više informacija o ruskim namjerama biti dostupno u ponedjeljak kada će se Obama sastati sa Putinom.

Do susreta dvojice zvaničnika nije došlo već godinu dana, ali je nastavak sirijskog rata bio dovoljan povod za sastanak.

Rusija za sada nije zvanično navela da li će se pridružiti američkim snagama u borbi protiv IDIL-a niti da li će se okrenuti protiv al-Assada. SAD je ranije objavila da želi svrgnuti režim sirijskog predsjednika.

CNN navodi da američke obavještajne agencije smatraju kako Al-Assadov režim sigurno neće biti svrgnut u nekoliko narednih mjeseci iako je izgubio dosta teritorije i ratuje sa vojskom čiji je moral na izmaku.