Svijet
11

Putin: Ruski zračni napadi u Siriji će trajati koliko i kopnene operacije Assadove vojske

Anadolija
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da će Rusija u Siriji izvoditi zračne napade sve dok snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada budu izvodile kopnene operacije, ali da ruska vojska neće učestvovati u tim kopnenim operacijama.

"Mi nećemo učestvovati u kopnenim operacijama u Siriji. Naš zadatak je da legalnom sirijskom rukovodstvu pomognemo u vraćanju stabilnosti i stvorimo uvjete za iznalaženje političkog rješenja sirijske krize“, kazao je Putin u intervjuu za rusku televiziju Russia-24.

Ističući kako je ruska zračna intervencija u Siriji od ranije pripremljena, Putin je kazao da su već duže vrijeme vršili zračna i satelitska izviđanja.

"Na bazi toga smo osigurali dovoljno municije i snaga na adekvatnim pozicijama. Nisu to brzoplete i trenutne intervencije, već implementiramo ono što smo prethodno pripremili“, tvrdi Putin.

Naglasivši da Moskva nije uspjela da se usaglasi sa Zapadom o saradnji u zračnoj intervenciji u Siriji, Putin je kazao da nada nije izgubljena, te dodao da su formirane neke radne grupe sa kolegama iz SAD-a i Izraela.

"Od Amerike smo dobili prijedlog zajedničkog djelovanja s ciljem sprečavanja nepoželjnih događaja. Taj dogovor je svakako bolji od nepostojanja dijaloga uopće“, kazao je Putin, te izrazio nadu da će sljedeća faza biti pregovori o političkom rješavanju sirijskog pitanja.

Putin tvrdi da je vanjska politika Moskve mirotvorna i da nema nikakvih skrivenih namjera poput ponovnog oživljavanja Sovjetskog saveza.