Svijet
0

Putin: Akcijom u Siriji ne stvaramo novo "rusko carstvo"

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Rusije je priznao da mu je cilj u Siriji podržati Bashara al-Assada, a ne stvaranje nekog novog ruskog carstva.

Ruske zračne akcije u Siriji osim IDIL-ovih meta usmjerene su i na opoziciju Assadovog režima. Putin negira tvrdnje zapadnih sila da je režim sirijskog predsjednika prepreka miru i stabilizaciji.

"Naš zadatak je da se stabilizuje legalna vlada u Siriji i da se stvore uslovi za postizanje političkog kompromisa. Bez borbe u Siriji ljudi naoružani kalašnjikovima bili bi odavno pred našim vratima", istakao je Putin.

Komentarišući općenito vanjsku politiku Rusije, gdje je osim Sirije važna uloga koju Rusija ima i u Ukrajini Putin je rekao: "Mi nemamo apsolutno nikakve želje za stvaranjem nekog novog ruskog carstva, ili neke vrste reinkarnacije Sovjetskog Saveza. Mi samo želimo zaštititi našu suverenost i teritoriju".

Iz NATO-a poručuju kako Rusija nema konstruktivnu ulogu u Siriji te kako će njihovi zračni napadi samo produžiti krizu u toj zemlji.

Procjenjuje se da je u protekle četiri godine građanskog rata u Siriji ubijeno blizu 250 hiljada ljudi, a 11 miliona je raseljeno.