{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta je najvrednije što izbjeglice iz Južnog Sudana i Sirije posjeduju?

25.3.2013. u 17:52
26
8
Šta je najvrednije što izbjeglice iz Južnog Sudana i Sirije posjeduju?
26
Mnogi Bosanci i Hercegovci jako dobro znaju šta znači biti izbjeglica. Ostaviti svoj dom, krenuti u nepoznato, a u torbi ponijeti najvrednije stvari. Isuviše je teško odlučiti šta je ono najvrednije, a upravo tu odluku svakodnevno donosi hiljade Sirijaca koji bježe iz svojih domova kako bi sačuvali živote. Fotograf Brian Sokol posjetio je izbjegličke kampove u kojima borave Sirijci i Sudanci i fotografisao ljude s njihovim najvažnijim predmetima, uspomenama na prošli, bolji život.
Izbjeglice iz Sirije i Južnog Sudana tražeći spas za sobom su ostavile gotovo sve što su u životu stekli. U neizvjesnu budućnost krenuli su s laganim prtljagom, ali svako od njih ponio je iz svoga doma nešto što će ga uvijek sjećati na sretne dane koje su provodili u miru i sreći. Također, mnoge izbjeglice sa sobom nose stvari za koje vjeruju da će im biti od koristi kada napuste dom kao što su sjekira, lonci, kanisteri za vodu...

No, mnogi sa sobom nose mobitele, ključeve od svog doma, vrujedan nakit, albume s fotografijama i dokumente.

Projekt "The Most Important Thing", fotografisanje izbjeglica s njihovim najvrednijim predmetima, finansira UN-ova Agencija za izbjeglice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: