{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Sirijci su divni ljudi, ali su kampovi u kojima žive neljudski"

22.2.2013. u 08:49
35
20
"Sirijci su divni ljudi, ali su kampovi u kojima žive neljudski"
35
Blato, kanalizacija koja teče posvuda dok se uokolo igraju sirota djeca, to je slika šatorskog naselja u blizini sirijske granice sa Turskom. Do njega se stiže višesatnim čekanjem na granici, ali i prolaskom kroz teritoriju gdje je posljednjih dana poginulo mnogo ljudi.
Humanitarci iz Bosne i Hercegovine, koji su uspjeli prikupiti tone hrane i veliku svotu novca od kojeg su kupljene potrepštine, nakon nekoliko dana u gradovima na jugu Turske konačno su ispunili svoju veliku želju i prešli granicu sa Sirijom, iako im niko nije mogao garantovati sigurnost. Javili su nam da su svi dobro, ali da ih je stanje, koje su u tamošnjim kampovima za izbjeglice zatekli, zaprepastilo i rastužilo.

"Kampovi u Turskoj u poređenju sa ovim u Siriji se čine kao hoteli sa pet zvjezdica", kaže naš dopisnik iz Humanitarnog udruženja Miris, Damir Faruk Saračević. "Ove slike su nas odmah podsjetile na Bosnu i Hercegovinu tokom rata. Razrušene zgrade, izbjeglički kampovi, vojnici s puškama i u patikama, kao i veliko siromaštvo koje se vidi na svakom koraku".

Saračević kaže da u šatorima nema vode i struje, a da na 17.000 ljudi ima jedan veliki WC.

"Tu boravi ogroman broj djece, a uslovi u kojima izbjeglice ovdje žive u najmanju ruku su neljudski, katastrofalni", poručuje ovaj humanitarac koji je s kolegama i domaćinima - članovima turske organizacije IHH uspio obići i izbjeglice koje žive u tuđim kućama i vikendicama duž granice.

"U tim objektima često je smješteno i po pet i više porodica. Odnijeli smo im ćebad i druge potrepštine za djecu, dok će roba iz naša dva kamiona biti podijeljena u narednim danima", objasnio nam je Saračević.

Naši aktivisti su bili oduševljeni ljubaznošću i gostoprimljivošću Sirijaca, uprkos situaciji u kojoj se nalaze. Uz želju da rat u Siriji brzo završi i da ovaj napaćeni narod ugleda kraj svojim patnjama, bh. tim danas kreće na 3.200 km dug put prema domovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: