Uskoro počinju dijeliti pomoć
2

Bh. humanitarci stigli u izbjeglički kamp na granici sa Sirijom

Klix.ba
Sastanak s predstavnicima IHH-a (Foto: Damir Faruk Saračević, Humanitarno udruženje Miris)
Humanitarci iz nekoliko bh. udruženja, među kojima su Pomozi.ba, Miris i Solidarnost, stigli su konvojem pomoći u izbjeglički kamp Hatay u Turskoj. Donijeli su više od 40 tona humanitarne pomoći sirijskim izbjeglicama koje se tamo nalaze.

Prvi bosanski konvoj ove vrste sa dva šlepera sedam dana je putovao do Turske, susreli su se sa mnogo problema, ali su ipak uspjeli ispuniti svoj cilj.

U Hatayu su se susreli sa predstavnicima turske agencije za pomoć IHH, te se odmorili i ručali kod porodica Bošnjaka čiji su preci još prije stotinu godina doselili u Tursku.

Prema riječima Damira Faruka Saračevića, člana udruženja Miris, aktivisti se spremaju da izbjeglicama podijele pomoć koja je prikupljana u Sarajevu, Zenici i Bihaću, a donirali su je humani građani Bosne i Hercegovine.

Elvir Karalić iz Pomozi.ba ističe da su humanitarci planirali ući u Siriju, ali da je previše rizično jer postoji tampon-zona od četiri kilometra gdje im niko ne može garantovati sigurnost.

"Zato smo odlučili da ne ulazimo u samu Siriju, već ćemo na granici u kampu podijeliti pomoć. Posljednjih dana je u Siriji poginulo 14 osoba, tako da nam ne savjetuju da prelazimo granicu", kaže Karalić.