Od "rata" do mira
0

Šta donosi drugi samit Trumpa i Kima: Sve oči uprte u Vijetnam

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Uoči drugog samita lidera SAD i Sjeverne Koreje, Donalda Trumpa i Kim Jong-una, u srijedu u Hanoiu, očekivanja da bi moglo doći do bitnog proboja u brzoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva dosta su niska, dok postoji zabrinutost da bi šef Bijele kuće mogao obećati nešto nepromišljeno da bi dobio bombastične naslove, pišu svjetski mediji.

Trump je spustio očekivanja od rezultata samita, dok je istovremeno pripremio teren da proglasi blistavu pobjedu kako bi potisnuo politička previranja kod kuće, ocjenjuje agencija Associated Press, dodajući da američki predsjednik želi reprizu globalnog spektakla prvog sastanka s Kimom, mada je prvi samit donio malo konkretnih rezultata.

Američki predsjednik je svojevremeno prijetio Sjevernoj Koreji "vatrom i bijesom", ali je u nedjelju objavio da se ne žuri.

"Nisam u žurbi. Ne želim da požurujem nikoga, samo ne želim probe. Sve dok nema proba, mi smo sretni", podsjetio je AP na Trumpove riječi i dodao da su američki obavještajni zvaničnici u Kongresu ocijenili da je malo vjerovatno da će Kim potpuno uništiti nuklearni arsenal. Sličnu zabrinutost su izrazili i zvaničnici administracije, poput savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona.

Šta god da je Sjeverna Koreja dosad uradila, opstanak Kimovog režima je uvijek prevashodni cilj, ocjenjuje AP i dodaje da je Kim od oca naslijedio nezavršeni nuklearni program poslije čega je ubrzao napore - Pjongjang sada raspolaže termonuklearnim oružjem koje može pogoditi kopneni dio SAD, što je i osnovni razlog zašto Washington pregovara.

Kim je podigao svoj status poslije sastanka s Trumpom, ali tek treba da pokaže uvjerljive znake da je spreman da se odrekne nuklearnog arsenala koji je daleko snažnija garancija opstanka njegovog režima od bilo kakve bezbjednosne garancije koje SAD mogu pružiti, ocjenjuje američka agencija.

I analitičarka televizijske mreže CNN za nacionalnu bezbjednost Samantha Vinograd ističe da lider Sjeverne Koreje smatra da je njegovo oružje za masovno uništenje ključno za opstanak režima, zbog čega nije ni smanjena prijetnja koju ta zemlja predstavlja, piše Radio Slobodna Evropa gdje možete pročitati nastavak analize.