Svijet
0

SS oficir koji je spaljivao sela puna žena i djece uočen na fotografijama u SAD-u

SRNA
Nekadašnji pripadnik SS divizije u Ukrajini Mihael Karkoč (94) uočen je na fotografijama s nedavnog izleta svoje crkve u Minesoti u SAD.

Za Karkoča, čiji je ratni angažman nedavno razotkrila novinska agencija AP, tvrdi se da je sa svojom jedinicom spaljivao sela puna žena i djece.

Karkoč živi u Mineapolisu i radio je za jednu tamošnju građevinsku kompaniju, a prilikom useljenja 1949. američkim imigracionim vlastima je prećutao svoju vojnu službu tokom Drugog svjetskog rata, odnosno tvrdio je da uopšte nije služio vojsku, prenose beogradski mediji.

Na taj način ovaj čovjek, koji se nalazio na čelu čete odgovorne za spaljivanje čitavih sela i masovno ubijanje civila, sebi je obezbijedio miran i dug život u jednom od tipičnih američkih predgrađa.

Karkočev prijatelj i komšija Gordon Gnasdoski šokiran je ovim otkrićem, jer ga prijatelji i poznanici znaju kao "dobrog čovjeka, dobrog komšiju i dobrog člana crkvene opštine" Ukrajinske pravoslavne crkve Svetog Đorđa u Mineapolisu.

Karkočeva jedinica jedna je od vojnih formacija sa crne liste, čijim pripadnicima uopšte nije dozvoljen ulazak u SAD. NJeni pripadnici počinili su mnoga dokumentovana zlodjela u Ukrajini i učestvovala u krvavom gušenju poljskog ustanka protiv Nijemaca 1944. godine.

Jedan od Karkočevih ljudi, Vasilij Malaženski, 1944. ispričao je sovjetskim istražiocima da im je bilo naređeno da likividiraju sve stanovnike sela Članijov u znak odmazde za ubistvo jednog od oficira SS odreda, a sličnih svjedočanstava ima još.

Penzioner Stiven Anker, koji je u slobodno vrijeme istraživao nacističke zločine, naišao je na Karkoča tražeći pripadnike Galicijske SS divizije koji su emigrirali u Britaniju. O tome je obavijestio AP, a internet pretraga je dala Karkočevu adresu u Minesoti.

Efraim Zurof, lovac na naciste Centra Simon Vizental u Jerusalimu, očekuje da će dokazi koji pokazuju da je Karkoč lagao američku imigracionu službu i da je njegova jedinica činila masovna zlodjela biti dovoljni za izručenje u NJemačku ili Poljsku, gdje može da mu se sudi prema principu komandne odgovornosti.