{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Pronađen jedan od komandanata SS-a osumnjičen za ratne zločine

14.6.2013. u 15:41
0
7
SAD: Pronađen jedan od komandanata SS-a osumnjičen za ratne zločine
0
SAD: Pronađen jedan od komandanata SS-a osumnjičen za ratne zločine
Michael Karkoc
Jedan od ratnih komandanata nacističke SS jedinice, osumnjičen za spaljivanje sela punih žena i djece, pronađen je u američkoj saveznoj državi Minnesoti, gdje je živio od završetka Drugog svjetskog rata.
Michael Karkoc (94) je američkim vlastima 1949. godine rekao kako nije učestvovao u vojnoj službi tokom Drugog svjetskog rata, sakrivši činjenicu da je bio oficir i osnivač SS-ove ukrajinske legije samoodbrane, a kasnije i oficir u SS-ovoj Galicijskoj diviziji, otkrio je Associated Press. I divizija i ukrajinska nacionalistička organizacija našle su se na tajnoj listi organizacija čijim članovima je zabranjen ulazak u SAD, a koju je napravila Vlada SAD-a.

Iako zvanični dokumenti ne prikazuju da je Karkoc direktno učestvovao u ratnim zločinima, izjave ljudi iz njegove jedinice i drugi dokumenti potvrđuju da je on lično komandovao u masakru počinjenom nad civilima. SS-ovi dokumenti pokazuju da su on i njegova jedinica bili umiješani i u Varšavski ustanak 1944. godine, u kojem su nacisti brutalno suzbili pobunu Poljaka protiv njemačke okupacije.

Sjedinjene Američke Države su već koristile laži u imigracijskim dokumentima kako bi deportovale brojne ratne zločince. Dokazi koje je pronašao AP potakli su njemačke vlasti da ih istraže kako bi provjerili ima li dovoljno materijala za tužbu. U Njemačkoj, nacisti koji su imali "komandnu odgovornost" mogu biti optuženi za ratne zločine, čak i ako njihova direktna umiješanost u zločine ne može biti dokazana.

Karkoc je odbio razgovarati o svojoj ratnoj prošlosti.

Efraim Zuroff, vodeći lovac na naciste u Centru Simon Wiesenthal iz Jerusalema, navodi da očekuje da će dokazi koji pokazuju da je Karkoc lagao Amerikancima i da je njegova jedinica počinila ratne zločine biti dovoljni za deportaciju i suđenje u Njemačkoj ili Poljskoj.

Karkoc je 1995. godine čak objavio memoare u kojima navodi kako je pomogao osnivanje Ukrajinske legije samoodbrane u saradnji sa SS-ovom obavještajnom službom SD te da je služio kao komandant jedinice koja je primala naređenja direktno od vrha SS-a, sve do kraja rata. Memoari su dostupni u Kongresnoj biblioteci u Washingtonu, Britanskoj biblioteci te u elektronskoj ukrajinskoj biblioteci.

Njegovo ime je isplovilo na površinu kada je penzionisani farmaceut, koji je u slobodno vrijeme istraživao nacističke ratne zločine, potražio članove SS Galicijske divizije koji su emigrirali u Veliku Britaniju. Na internetu je otkrio Karkocevu adresu i informacije proslijedio AP-u.

Karkoc, Ukrajinac po nacionalnosti, rođen je 1919. u gradu Lutsku. Njemačkoj armiji se pridružio tokom invazije na Sovjetski savez 1941. godine, a borio se na Istočnom frontu, gdje je, prema njegovim memoarima, odlikovan Željeznim križem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: