Svijet
1

Mađarska: 98-godišnjak optužen za ratne zločine u Drugom svjetskom ratu

Klix.ba
Laszlo Csatary
Laszlo Csatary
Mađarski tužioci optužili su 98-godišnjeg Laszla Csataryja za učestvovanje u nacističkim ratnim zločinima. Csatary je optužen za učestvovanje u ubijanju 15.700 Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

Csatary je 1944. godine bio pripadnik nacističke policije u Košicama, u današnjoj Slovačkoj, a Centar Simon Wiesenthal navodi da je bio zadužen za nadgledanje deportovanja Jevreja u zloglasni logor smrti Auschwitz.

U optužnici se navodi da je Csatary učestvovao u mučenju i ubijanju Jevreja, djelimično kao ubica, djelimično kao saučesnik te da je zapovijedao logorom u Košicama, gdje je zatvorenike tukao golim rukama i bičem za pse.

Suđenje bi trebalo početi za tri mjeseca, a Csatary negira optužbe. On tvrdi da je bio samo posrednik između mađarskih i njemačkih vlasti te da nije bio umiješan u ratne zločine.

Čehoslovački sud ga je 1948. godine osudio u odsutnosti na smrtnu kaznu zbog mučenja Jevreja. Csatary je nakon rata pobjegao u Kanadu, gdje je radio kao trgovac umjetninama. Nestao je 1997. godine, kada mu je oduzeto kanadsko državljanstvo.

Prošle godine ga je Centar Simon Wiesenthal imenovao svojim najtraženijim osumnjičenim. Pronašli su ga novinari britanskog lista The Sun u Budimpešti, gdje je stavljen u kućni pritvor. Također je optužen i u Slovačkoj.