Svijet
0

Sredozemno more vrlo zagađeno usprkos mjerama zaštite

NINA
Iako mediteranske zemlje već 30 godina pokušavaju spriječiti zagađivanje Sredozemnog mora, ono je još uvijek vrlo prljavo, prije svega zbog velikog prometa brodova i otpadnih voda iz priobalnih gradova.

Sredozemno more, skoro potpuno zatvoreno, čini jedan posto svjetskog oceana, ali na njega otpada više do 30 posto svjetskog pomorskog prevoza roba i 28 posto prevoza nafte i naftnih derivata, istaknuli su stručnjaci iz Akcijskog programa za Mediteran (PAM) i Konvencije iz Barcelone, okupljeni u La Valeti na Malti.

Svakog dana po tom moru plovi oko 200 tankera, a godišnje preko njega prijeđe 400 miliona tona sirove nafte. Posljedice su veliko zagađenje koje će se još pogoršati jer će se ta količina udvostručiti za 10 godina.

Doduše, rijetko se događaju incidenti s isticanjem nafte, ali s druge strane, prema satelitskim podacima, svakoga dana 80 brodova isprazni u more svoje balastne tankove, javila je agencija AFP.

U more se također godišnje slijeva na hiljade tona otpadnih materijala iz rafinerija nafte, naftnih bušotina i drugih industrijskih postrojenja. Međutim, najveće zagađenje je posljedica demografskog rasta, urbanizacije i turizma, jer mnogi priobalni gradovi nemaju tvornice za preradu otpadnih voda koje izbacuju u Mediteran.

Velike rijeke svake godine ubacuju u Sredozemno more ogromne količine neprerađenih otpadnih organskih tvari. Samo tri najveće, Rhona, Po i Ebro, godišnje izbace u more 60.000 tona tih tvari.

Velika koncentracija nitrata i fosfata iz mineralnih gnojiva potiče bujanje morskih algi, a gomilanje teških metala, bioakumulativnih zagađivača i raznih toksičnih tvari iz otpadnih industrijskih voda ugrožava i sam život u moru.