Tvrde da je sve legalno
35

Srbijanska vojska nakon objave snimka s granice: "To su Kurtijeve obmane i podizanje tenzija"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Srbijanska vojska se oglasila nakon navoda premijera Kosova Albina Kurtija o kretanju njihovih snaga u blizini granice s Kosovom ističući da se radi o "ciljanom podizanju tenzija".
Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović istakao da je zapravo riječ o redovnoj patroli duž administrativne linije, u bliskoj koordinaciji sa Kforom.

Zoran Jovanović je kazao da se u objavi na društvenim medijima vide pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbjednosti koji izvršavaju redovne zadatke osiguravanju granice i kontroli Kopnene zone sigunosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima, kao i da u izvršavanju tih zadataka i primjeni Vojno-tehničkog sporazuma Vojska sarađuje sa Kforom.

"Širenje obmana i dezinformacija, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, dio su šire kampanje Privremenih institucija samouprave u Prištini koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu i Metohiji i izbjegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza", rekao je Zoran Jovanović, navodi se u saopćenju Ministartva odbrane.

Naglašavaju da u osiguravanje granice prema Kosovu nema mjesta za kosovsku policiju ili kosovske sigurnosne snage, budući da Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum ne prepoznaju druge subjekte osim međunarodnog civilnog i sigurnog prisustva snaga sigurnosti Srbije.

"U tom smislu, navodi da tzv. kosovke vlasti blisko prate situaciju u slučaju nekakvog prelaska administrativne linije nemaju uporište u realnosti i pokazuju potpuno ignorisanje dogovorenih sporazuma", navodi se u saopćenju srbijanskog ministarstva odbrane.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović kazao je da Kurti izmišlja invaziju kako bi nastavio maltretiranje i represiju nad Srbima koji žive na Kosovu.

"Da još jednom ponovim, jasno i glasno, srpske oružane snage nikada nisu ušle na teritoriju Kosova nakon 1999. godine i nikada neće, dok im to ne dozvoli KFOR, kako je predviđeno Rezolucijom 1244 SB UN", naveo je Starović.

Podsjećamo, Albin Kurti je kasno sinoć objavio da su u Zubinom Potoku primjećene jedinice Vojske Srbije.