Svijet
3

Srbija: Okončana drama zavejanih putnika

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Većina zavejanih putnika u tri odvojene kolone na saobraćajnici između Beograda i Zrenanina je evakuisana.

Kako je izjavio načelnik u ovoj službi MUP-a Srbije Goran Nikolić od sinoć je oko 200 ljudi i preko 100 vozila zbog izuzetno teških vremenskih uslova bilo zavejano u tri različite kolone u u ukupnoj dužini od oko 12 kilometara.

"Sada je evakuisano preko 140 ljudi, oko 40 kamiondžija nisu htjeli da se evakuišu. Ima dosta zavejanih vozila koja su kompletno prekrivena snijegom", rekao je Nikolić.

On je istakao da je samo jedan muškarac zbog promrzlina ekstremiteta prebačen u bolnicu i da se većina prebačenih putnika osjeća dobro.

Nikolić je objasnio da je zbog ekstremno teških uslova, prije svega jakog vjetra koji nanosi snijeg bilo otežano kretanje i pristup do kolone sa vozilima.

"Ostalo je da pređe kompletna kolona i da se pregledaju ponovo sva vozila kako bi se ustanovilo da nema neko od zaostalih putnika", rekao je Nikolić i dodao da sve službe rade na raščišćavanju putnog pravca.

Većina putnika koji su usljed jakog vjetra i nanosa snijega visine do dva metra na putu Beograd- Zrenjanin, od Čente do Perleza i Stajića od sinoć bili zavejani, a pristup do njih privremeno nemoguć, pethodno su bili prebačeni u dva autobusa.

Usljed jake mećave i nemogućnosti pristupa mehanizacije za pristup koloni vozila angažovani su gusjeničari i pripadnici spasilačkih službi koji su danas u podnevnim satima počeli sa evakuacijom.   

Vojska pomaže u deblokadi putnih pravaca

Ministarstvo odbrane Srbije je sopštilo da se Vojska Srbije uključila  u akciju deblokade putnih pravaca, nakon što su snježni nanosi i jaki udari vjetra zavejali ljude i vozila na više lokacija.

Prva brigada Kopnene vojske, Specijalna brigada, 333. inžinjerijski bataljon Vazduhoplovstva i PVO i Komanda za razvoj Banatske brigade angažovala je raspoloživo ljudstvo, inžinjerijske mašine i drugu mehanizaciju i materijalna sredstva za pomoć zavejanim građanima.

Ka najkritičnijem pravcu, Perlez–Stajićevo, upućena je mehanizacija 333. inžinjerijskog bataljona, kao i helikopter "gazela" koji izviđa teren, dok su na putu Bačka Topola – Kula već angažovane inžinjerijske mašine Prve brigade Kopnene vojske. Tenk za izvlačenje  krenuo je iz Bačke Topole da bi izvukao šleper koji se preprečio na putu ka Subotici.

Centar za obuku Kopnene vojske uputio je sanitetsko vozilo u selo Kličevac kod Velikog Gradišta, koje je takođe zadesilo nevrijeme.

Visina snijega na ovom području iznosi oko 10 centimetara ali zbog jakog koji je pravio smetove bilo je onemogućeno kretanje vozila što je zbog velikog broja teretnih vozila na tom putnom pravcu prouzrokovalo blokadu saobraćaja.