Regija
5

Srbija: Hiljadu putnika zavejani u snijegu čekaju evakuaciju

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Vlada Republike Srbije odlučila je na današnjoj sjednici da se u izvlačenju putnika sa zavejanih dionica u Vojvodini angažuju sve neophodne snage Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i žandarmerije, Ministarstva saobraćaja i zdravstvene službe.

U Vojvodini je vanredna situacija, a auto put Novi Sad - Subotica je zatvoren u oba smjera.

Kod Feketića je u više od 200 vozila blizu hiljadu ljudi.

Kako je saopćeno iz Vlade Srbije u toku prošle noći i danas, vojska, policija i putari su evakuisali oko hiljadu zavejanih putnika, a u smetovima se nalazi još nekoliko stotina njih kojima će u narednim satima biti pružena neophodna pomoć.

Na mjestu događaja su ministar saobraćaja Aleksandar Antić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić, državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vanja Vukić, gdje će se i  zadržati do okončanja deblokade i evakuacije putnika.

Putevi Srbije saopćavaju da je jedan broj vozila deblokiran i putnici zbrinuti zahvaljujući akciji nadležnih institucija Malog Iđoša.

Vlada Srbije poziva građane da ne kreću na put dok se u potpunosti ne otklone opasnosti. Na zavejenim putnim pravcima je obustavljen saobraćaj i biće dozvoljen tek kada se stanje normalizuje. 

Obustavljena je i plovidba Dunavom. Vlada je naložila da se u saniranju posljedica olujnog vjetra i snažnih nanosa upotrebi sva raspoloživa mehanizacija kako bi se zaštitili zavejani putnici i  raščistili putevi i željezničke saobraćajnice.  

Zbog jakog vjetra koji stvara nanose snijega tokom noći je na širem području Vojvodine došlo do blokada saobraćajnica.

Kako javljaju beogradski mediji, oko sto putnika je zavejano na pruzi Beograd-Subotica, između Zmajeva i Vrbasa, zbog teretne lokomotive koja je blokirala dva međunarodna voza na relaciji Beograd-Budimpešta, odnosno Budimpešta-Beograd. 

Zatvoren je i granični prijelaz Horgoš zbog olujnog vjetra i snježnih nanosa, koji dostižu visinu i do tri i po metra.