|

Spriječen teroristički napad: Muškarac namjeravao gaziti ljude kombijem kod Washingtona

Spriječen teroristički napad: Muškarac namjeravao gaziti ljude kombijem kod Washingtona
12
Klix.ba
9.4.2019. u 07:38
54
komentara
12

dijeljenja
Spriječen teroristički napad: Muškarac namjeravao gaziti ljude kombijem kod Washingtona Foto: Twitter
Rondell Henry iz Marylanda namjeravao je počiniti teroristički napad na Nacionalnu luku u blizini Washingtona, a u napadu je želio koristiti ukradeni kombi i taktiku na koju ga je inspirisao teroristički napad u Nici.
"Želio sam samo nastaviti voziti, nisam htio zaustaviti kombi", pričao je Henry o svom planu, prenosi RT.

Ovaj 28-godišnjak planirao je ukrasti vozilo i njim gaziti pješake. Uhapšen je 28. marta u Marylandu, a kod njega je pronađen kombi koji je planirao koristiti. Kombi je ukraden u Virginiji samo nekoliko dana ranije.
Federalni delegati kažu kako je Henry gajio mržnju prema nemuslimanima posljednje dvije godine te kako je inspirisan videima terorista koji su ranije vršili napade. Posebno ga je inspirisao teroristički napad u Nici gdje je kombijem ubijeno 86, a ranjeno 450 osoba.

Henryjeva prva meta napada bio je Međunarodni aerodrom u Virginiji gdje je odvezao ukradeni U-Haul 27. marta, ali je odustao nakon samo dva sata jer nije mogao proći aerodromsku sigurnosnu rampu. Zatim se odvezao u Nacionalnu luku gdje je provalio u jedan od brodova u kojem je i prespavao. Uhapšen je odmah narednog jutra.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...