Okončan štrajk
0

Španski kontrolori leta vraćaju se na posao

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kontrolori leta u Španiji počeli su da se vraćaju na posao, nakon neslužbenog štrajka koji je paralizirao avionski saobraćaj u toj zemlji, saopćila je španska aerodromska služba (AENA).

"Kontrolori se vraćaju na posao i gotovo polovica zračnog prostora je otvorena", rekao je u subotu glasnogovornik AENA agenciji Reuters.

Španska vlada je u subotu ujutro proglasila vanredno stanje zbog štrajka kontrolora leta i upozorila da će kontrolori koji se ne vrate na posao prekršiti zakon.

Prekid u avionskom saobraćaju se, međutim, nastavlja, nakon što je irska aviokompanija Rayner za subotu otkazala sve letove u Španiju, a španska aviokompanija Iberia do nedjelje u sedam sati po srednjoevropskom vremenu.

Španska vojska je u petak poslije podne preuzela kontrolu nad kontrolnim tornjevima, jer je "tihi" štrajk kontrolora leta prekinuo avionski saobraćaj na glavnim španskim aerodromima, čime je bilo pogođeno oko 250.000 putnika.

Kontrolori leta su masovno otišli na bolovanje nekoliko sati nakon što je vlada odobrila paket oštrih mjera zbog budžetskog deficita, uključujući djelomičnu privatizaciju aerodroma i prenošenje upravljanja aerodromima u Madridu i Barceloni na privatni sektor.

Kontrolori su već godinu dana u pregovorima s aerodromskim vlastima zbog plaća, radnih uvjeta i privilegija. Spor je eskalirao u februaru kada je vlada smanjila prosječnu plaću kontrolora leta sa 350.000 eura na oko 200.000 eura godišnje.