Avionski saobraćaj paralisan
0

Madrid proglasio vanredno stanje zbog štrajka

SRNA
Foto: AP
(Foto: Reuters)
Španija je danas proglasila vanredno stanje nakon iznenadnog štrajka kontrolora vazdušnog saobraćaja, zbog kojeg je već drugi dan zaredom paralisan avionski saobraćaj.

"Najavili smo da ćemo, u slučaju da se situacija na aerodromima ne normalizuje, proglasiti vandredno stanje. Jasno je da se situacija nije normalizovala", rekao je zamijenik španskog premijera Alfredo Perez Rubalcaba nakon vanrednog sastanka vlade.

Španska vojska preuzela je juče rad u kontrolnim tornjevima civilnog vazdušnog saobraćaja nakon što su zbog iznenadnog štrajka kontrolora prizemljeni avioni i ometen redovan red letenja tokom jednog od najfrekventnijih vikenda u Španiji.

On je naglasio da ukoliko se kontrolori ne vrate na posao to će značiti da su prekršili zakon i biće optuženi, što znači da se suočavaju sa zatvorskim kaznama.

Španska kompanija AENA, koja je zadužena za aerodrome, saopštila je danas da uopšte nema polazaka aviona, već samo sletanja transatlantskih aviona na aerodrom u Madridu, te da je situacija slična u cijeloj zemlji.

AENA je na svojoj internet stranici saopštila da su svi letovi otkazani do 13.00 časova i od putnika je zatraženo da kontaktiraju aviokompanije kako bi se informisali o situaciji i da ne idu na aerodrome.

Rubalkaba je naglasio da je AENA saopštila da će španski vazdušni prostor ostati zatvoren do sutra ali da će biti otvoren ukoliko dođe do normalizacije situacije.
Nacionalni avio prevoznik "Iberija" saopštio je da su svi letovi otkazani najmanje do 6.00 sati ujutro.