|

Španija preživljava jednu od najdubljih kriza u historiji

Španija preživljava jednu od najdubljih kriza u historiji
0
F
FENA
25.12.2012. u 08:26
10
komentara
0

dijeljenja
Španija preživljava jednu od najdubljih kriza u historiji Španski kralj Juan Carlos (Foto: AFP)
Španski kralj Juan Carlos pozvao je u ponedjeljak Špance, u okviru tradicionalnog obraćanja na Badnji dan, da ostanu jedinstveni u borbi protiv ekonomske krize, mjesec dana nakon što su na izborima u Kataloniji pobijedile separatističke partije.
Kralj (74) je rekao da Španija preživljava jednu od najdubljih kriza u svojoj modernoj historiji, čiji intenzitet i istrajnost niko nije mogao da zamisli, javila je agencija France Presse.

Španci, naročito mladi, nesigurni su i obeshrabreni zbog finansija, nezaposlenosti i neizvjesne budućnosti, poručio je kralj na isteku godine koju su obilježile masovni ulični protesti i dva generalna štrajka.

On je istakao da mjere štednje i ekonomski rast treba da budu u skladu sa žrtvama koje se danas podnose zarad bolje budućnosti, a da glavni podsticaj u tome treba da budu povjerenje i povratak politici koja "ujedinjuje naše dijelove kako bi udružila snage, a ne da ih dijeli".

Kralj Carlos je ovu poruku uputio nekoliko sati pošto je predsjednik Katalonije Artur Mas položio zakletvu za novi četvorogodišnji mandat, uz obećanje da će nastojati da se 2014. godine održi referendum o samoopredjeljenju ovog sjeveroistočnog regiona, uprkos oštrom protivljenju Madrida.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...