Ubrzo je uhapšen
0

Španija: Napadač s mačetom ubio radnika u crkvi i teško povrijedio svećenika

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jedna je osoba poginula, a još jedna je povrijeđena nakon što je muškarac s mačetom izveo napade na dvije crkve u južnoj Španiji.

Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova, osumnjičeni je prvo ušao u crkvu San Isidro u Algecirasu gdje je svećenik napadnut i teško povrijeđen. Napadač je zatim otišao u drugu crkvu gdje je verger, pomoćnik u crkvi, izboden na smrt. Osumnjičeni je ubrzo nakon toga razoružan i uhapšen.

"Nešto poslije 19:00 sati po lokalnom vremenu večeras, muškarac je ušao u crkvu San Isidro u Algecirasu, gdje je, naoružan mačetom, napao svećenika, ostavivši ga teško ranjenog. Naknadno je ušao u crkvu Nuestra Senora de La Palma u kojoj je, nakon što je nanio štetu, napao vergera", stoji u saopćenju policije.

U saopćenju se dodaje da je žrtva uspjela izaći izvan crkve, ali je ponovno napadnuta i ubijena. Nekoliko trenutaka kasnije napadač je razoružan i uhapšen te se trenutno nalazi u policijskom pritvoru. Istražitelji incident tretiraju kao terorizam.

"Šaljem svoje najdublje saučešće obiteljima vergera koji je poginuo u ovom užasnom napadu", napisao je na twitteru premijer Španije Pedro Sanchez.

Incident je osudila lokalna muslimanska zajednica u Algecirasu, koja ga je okarakterisala kao "brutalan i okrutan napad". Algeciras je prometna trajektna luka koja povezuje Pirinejski poluotok s Marokom i španskom sjevernoafričkom enklavom Ceutom.