Zbog stanja u Gazi
131

Španija i Irska od Evropske unije zatražile hitnu reviziju ugovora s Izraelom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijeri Irske i Španije pozvali su lidere EU da poduzmu mjere zbog pogoršane situacije u Gazi, zahtijevajući hitnu procjenu pridržava li se Izraela obaveza vezanih za ljudska prava zapisanih u trgovinskom sporazumu s blokom.

Pismo je poslano usred sve češćih međunarodnih poziva Izraelu da odustane od planova za vojni napad na grad Rafah u južnoj Gazi, gdje je više od milion Palestinaca sa sjevera i središta teritorija pobjeglo tražeći sigurnost. Najmanje 74 Palestinca ove sedmice ubijeno u izraelskom napadu na grad.

“S obzirom na kritičnu situaciju u Rafi, Irska i Španija su upravo zatražile od Evropske komisije da hitno preispita ispunjava li Izrael svoje obveze poštivanja ljudskih prava u Gazi”, napisao je Pedro Sánchez, premijer Španije na Twitteru.

Zajedničko pismo Sancheza i Lea Varadkara iz Irske šefici komisije Ursuli von der Leyen i visokom predstavniku bloka Josepu Borrellu, objavljeno u srijedu, vrlo je neobičan potez, čak i za dvoje lidera koji su u biti najjači zagovornici prava Palestinaca u Briselu.

"Duboko smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Izraelu i Gazi, posebno zbog utjecaja koji tekući sukob ima na nedužne Palestince, posebno djecu i žene. Proširena izraelska vojna operacija u području Rafaha predstavlja ozbiljnu i neposrednu prijetnju s kojom se međunarodna zajednica mora hitno suočiti", piše u pismu.

U pismu na tri stranice, zahtijeva se revizija sporazuma o pridruživanju između EU i Izraela koji je stupio na snagu 2000. godine i glavni je temelj za trgovinske veze.

"Tražimo da Komisija poduzme hitnu reviziju ispunjava li Izrael svoje obaveze, uključujući sporazum o pridruživanju EU i Izraela, koji poštivanje ljudskih prava i demokratskih načela čini bitnim elementom odnosa; a ako smatra da je u suprotnosti, da predlaže odgovarajuće mjere vijeću na razmatranje", stoji u pismu.

Zahtjevi su, navodi se u pismu, postavljeni "u kontekstu rizika od još veće humanitarne katastrofe koju predstavlja neposredna prijetnja izraelskih vojnih operacija u Rafi i nastavlja se događati u Gazi od oktobra 2023., uključujući opću zabrinutost o mogućim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima od strane Izraela".

Varakdar je rekao irskom parlamentu u utorak da Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, nije slušao međunarodne lidere koji su tražili da ne pokreću ofanzivu na Rafah.

U pismu se dodaje: "Ne smijemo izgubiti iz vida hitnu potrebu za političkom perspektivom za okončanje sukoba. Gotovo 28.000 Palestinaca je ubijeno, a više od 67.000 je ranjeno, a svjedoci smo raseljavanja 1,9 miliona ljudi (85 posto stanovništva) unutar Gaze i sveopćeg uništavanja domova i velike štete na vitalnoj civilnoj infrastrukturi, uključujući bolnice. Opet smo iznova izrazili potpunu osudu Hamasovih neselektivnih terorističkih napada od 7. oktobra i pozvali na trenutno i bezuvjetno oslobađanje preostalih talaca."

Ali, dodaje se, pravo Izraela da se brani "može se ostvariti samo u skladu s međunarodnim pravom i mora biti u skladu s načelima razlikovanja, proporcionalnosti i opreza".