{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Spalinska: O sudbini Šešelja odlučit će sudsko vijeće

F
6.11.2014. u 10:31
7
6
Spalinska: O sudbini Šešelja odlučit će sudsko vijeće
7
Spalinska: O sudbini Šešelja odlučit će sudsko vijeće
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska rekla je da ne želi da spekulira o tome šta će se desiti ukoliko optuženi Vojislav Šešelj odbije garancije Vlade Srbije za njegovo privremeno puštanje na slobodu.
"Sudsko vijeće je dobilo, ili će dobiti, odgovore (vlada) o kojima će se upoznati i onda će sami odlučiti kakvi moraju biti sljedeći koraci", rekla je Spalinska.

Potvrdila je da je Vlada Srbije dostavila jučer Haškom tribunalu odgovor u vezi s mogućim puštanjem na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja i dodala da vlada Holandije nije podnijela nikakav javni dokument.

"Što se tiče vlade Holandije, nema nikakvog javnog podneska", rekla je.

Haški tribunal zatražio je jučer od vlada Holandije i Srbije da se jučer do 18.00 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja.

Tribunal je pritom naveo da je dobio dodatne povjerljive informacije, o kojima je javnost već upoznata, a koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja, te s obzirom na novi razvoj događaja razmatra mogućnost njegovog privremenog puštanja na slobodu.

Na pitanje da li će Tribunal preduzeti nešto povodom protestnog okupljanja koje je za subotu najavila Srpska radikalna stranka, čiji je Šešelj lider, Spalinska je odgovorila da su u Tribunalu upoznati o tim najavama, ali da, za sada, ne planiraju da se obraćaju okupljenima.

"Mi smo vidjeli u medijima takve najave, ali zasad nemamo nikakvih planova da se neko obraća tom skupu ako do njega dođe", rekla je ona.

Srpska radikalna stranka najavila je danas da će 8. novembra organizirati protest ispred zgrade Tribunala u Haagu i zatražiti bezuvjetno puštanje na slobodu svog lidera.

Haški tribunal objavio je pismo predsjednika Nacionalnog savjeta za saradnju s tim sudom Rasima Ljajića u kojem poručuje da je Srbija spremna da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, pod uvjetom da se optuženi obaveže da će poštovati sve uvjete koje odredi nadležno sudsko vijeće Tribunala, prenosi Tanjug.

"Vlada Srbije zabrinuta je zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu... pod uvjetom da se optuženi, u pravno obavezujućoj formi, izjasni da će poštovati sve uvjete koje odredi nadležno sudsko vijeće Tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije imajući u vidu da ih je do sada odbijao", stoji u Ljajićevom pismu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: