Regija
6

Ispred pritvorske jedinice u Hagu mirno, u Beogradu se Šešelju sprema doček

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sudsko vijeće Haškog tribunala jučer je donijelo odluku da optuženik za ratne zločine i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj bude privremeno pušten na slobodu u Srbiju radi liječenja. Ipak, ispred pritvorske jedinice u Haagu gdje se nalazi Šešelj je mirno i svega nekoliko novinara prati njegov eventualni izlazak na slobodu.

Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska jutros je izjavila za Anadolu Agency (AA) da "trenutno traju pripreme za prebacivanje" Šešelja u Srbiju, nakon što je Sudsko vijeće Haškog tribunala jučer donijelo odluku da lider SRS-a bude privremeno pušten na slobodu.

"Nemam informacije o tome kada bi Šešelj mogao biti prebačen u Srbiju. Trenutno traju pripreme za prebacivanje po jučerašnjem nalogu. Sekreterijat Haškog suda radi na tome da izvrši nalog koji je jučer donijelo Sudsko vijeće Haškog Tribunala, čim to praktično bude moguće", potvrdila je portparolka Haškog tribunala za AA.

Miljan Damjanović iz Srpske radikalne stranke rekao je danas da se još uvijek ne zna kada će se Vojislav Šešelj, haški optuženik i predsjednik SRS, koji je zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten na privremenu slobodu, vratiti u Srbiju, ali da je sigurno da će se lično obratiti na velikom skupu 15. novembra, u Beogradu, piše Anadolu Agency (AA).

"Mi smo se čuli sa gospodinom Šešeljom danas u 12 sati. On još nije dobio otpremnicu, niti papire koji su potrebni za njegovo puštanje", rekao je Damjanović u razgovoru za AA i dodao da će to "najverovatnije biti danas ili u ponedjeljak", s obzirom da je dosadašnja praksa pokazala da nema puštanja vikendom.

Kako je naveo Damjanović, s obzirom na dosadašnju praksu Haškog tribunala, da bi se pripremili svi potrebni dokumenti za puštanje, bilo je potrebno tri dana, ali kako se radi o Vojislavu Šešelju, u SRS-u smatraju da bi to moglo da se desi i večeras.

"Ono što sada sa sigurnošću mogu da kažem jeste da smo mi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Gradskim saobraćajnim preduzećem već počeli pripreme velikog skupa u Beogradu, koji će biti održan 15. novembra, u subotu, na kojem će se lično Šešelj obratiti", rekao je Damjanović.

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ove sedmice je zatražilo od Holandije i Srbije da se izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja. Vlada Srbije nakon toga je dostavila Haškom tribunalu uslovne garancije za puštanje Šešelja.

Milovan Bojić, član ljekarskog konzilija koji je posjetio lidera SRS-a u Haagu, izjavio je da je zdravstveno stanje Šešelja ozbiljno i da postoje elementi "životne ugroženosti" i definitivne metastaze na jetri. Šešelju je prethodno dijagnosticiran i rak debelog crijeva.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom tribunalu pod optužnicom za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Od tada se nalazi u Pritvorskoj jedinici u Haagu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Završne riječi na suđenju Šešelju u Haškom tribunalu iznesene su u martu 2012. godine, a presuda do danas nije donesena.