{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija spremna dati garancije za privremeno puštanje Šešelja na slobodu

F
5.11.2014. u 15:46
28
111
Srbija spremna dati garancije za privremeno puštanje Šešelja na slobodu
28
Srbija spremna dati garancije za privremeno puštanje Šešelja na slobodu
Vojislav Šešelj (Foto: AFP)
Potpredsjednik vlade i predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić poručio je danas da je Srbija spremna pružiti garancije za privremeno puštanje na slobodu lidera SRS Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala, pod uslovom da se on izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko vijeće tribunala.
Ljajić, navodi se u saopćenju tog tijela, ističe da Šešelj treba da se izajasni da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao.

Haški tribunal zatražio je danas od Holandije i Srbije da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja.

U odgovoru na pismo predsjedavajućeg Pretresnog vijeća na suđenju Šešelju Jean-Claudea Antonettija, u kome se od Vlade Srbije traži mišljenje o eventualnom puštanju Šešelja na privremenu slobodu, Ljajić je napisao da stav vlade o puštanju Šešelja nije promijenio od kada je tribunal prvi put to zatražio 1. jula ove godine.

Kako se navodi u saopćenju, Ljajić je istaknuo da je Vlada Srbije zabrinuta zbog novog razvoja događaja u pogledu zdravstvenog stanja optuženog Vojislava Šešelja, i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, pod uslovom da se optuženi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko vijeće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Republike Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: