|

Somalski pirat osuđen na 33 godine zatvora

Somalski pirat osuđen na 33 godine zatvora
0
F
FENA
17.2.2011. u 08:58
0
komentara
0

dijeljenja
Somalski pirat osuđen na 33 godine zatvora Foto: AP
Somalski pirat koji je jedini preživio pokušaj otmice američkog broda Maersk Alabama u aprilu 2009, spriječen intervencijom mornaričkih snajperista, u srijedu je u sudu u New Yorku osuđen na 33 godine i devet mjeseci zatvora, uz obrazloženje da je tako duga kazna nužna radi odvraćanja drugih od piratstva.
Savezna sutkinja Loretta Preska u emotivnom je istupu opisala štetu koju je Abdiwali Abdiqadir Muse nanio posadi američkog trgovačkog broda napadnutog u Indijskom okeanu, odbacujući molbe branilaca da pokaže blagost prema optuženiku dječačkog izgleda, visokom 158 cm. Branioci su tvrdili da je Muse kod hapšenja imao 15 godina, ali su tužioci uspjeli uvjeriti sudiju da ima 18, navode američki elektronski mediji.

U optužnici se ističe da su Muse i još tri pirata držali kao taoca kapetana Maersk Alabame, Richarda Phillipsa, prije nego što je 8. aprila 2009. otmica okončana napadom mornaričkih snajperista, koji su ubili trojicu pirata i oslobodili kapetana.

Tužioci su istakli da je Muse imao istaknutu ulogu u napadu, da se prvi popeo na brod i pucao iz svog AK-47 te da je prijetio smrću kapetanu Phillipsu.

Muse se 2010. izjasnio krivim po optužbama za piratstvo, koja su oslonjene na američki pomorski zakon iz 19. stoljeća.

Prije nego što je pročitana presuda, Muse je izjavio kako mu je "jako žao što je to učinio".

Brod Maersk Alabama napali su pirati dok je prevozio humanitarnu pomoć za Somaliju, na oko 450 km ispred obala te osiromašene istočnoafričke zemlje s oko 10 miliona stanovnika.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.