Njemačka
0

Počelo suđenje somalskim piratima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Prvo suđenje za piratstvo u posljednjih 400 godina počelo je u Njemačkoj gdje se sudi desetorici Somalaca jer su u aprilu ove godine napali njemački teretni brod u vodama ispred Roga Afrike.

Desetorica muškaraca, koje je u aprilu uhapsila holandska mornarica, optužena su za napad i pokušaj otmice zbog otkupnine. Prijete im zatvorske kazne u trajanju od 10 do 15 godina. Somalci, u dobi od 17 do 48 godina, napali su nosač kontejnera Taipan u aprilu, približno 900 km istočno od somalske obale, ali se nisu uspjeli dočepati 15 članova posade koji su se sklonili u siguran prostor na brodu.

Fregata Tromp nizozemske ratne mornarice, koja je patrolirala tim vodama, zauzela je brod i uhapsila pirate, a holandski vojnik lakše je ranjen u razmjeni vatre.

Pirati su zatočeni u Holandiji, a potom izručeni u junu za suđenje u Hamburgu. Suđenje somalskim piratima moglo bi trajati nekoliko mjeseci, prenose u ponedjeljak agencije.

Rijetkost je da dođe do suđenja jer se većina pirata oslobodi na mjestu napada, često nakon što dobiju višemilionske otkupnine za brod koji otmu.

Međunarodni pomorski biro tvrdi da somalski pirati trenutno drže 23 broda.

Sudeći po ekspertu iz industrije osiguranja, neke pomorske kompanije sada plaćaju premije od 15.000 dolara po putu kao osiguranje od ucijena vrijednih do pet miliona dolara.

Povrh svega toga, postoje više miliona dolara troškova pregovora i za helikoptere koji izbacuju novac za otkupnine.

Piratstvo je aktivnost koja sa sobom nosi relativno mali rizik - što je razlog zašto je malo vjerovatno da će suđenje u Hamburgu odvratiti mnoge od piratstva.