|

Somalijci krivi za pirateriju

Somalijci krivi za pirateriju
0
S
SRNA
24.11.2010. u 20:41
5
komentara
0

dijeljenja
Somalijci krivi za pirateriju
Petorica mladih Somalijaca mogli bi da provedu ostatak života u zatvoru, nakon što ih je sud u SAD danas proglasio krivim za pirateriju i napad na američki ratni brod.
Tužilaštvo je objavilo da su muškarci u aprilu greškom napali ratni brod "Nicholas", misleći da je riječ o brodu koji prevozi robu, za koji će moći da dobiju otkupninu od 40.000 dolara, prenosi BBC.

Advokati odbrane tvrdili su da su njihovi klijenti pucali iz vatrenog oružja da bi privukli pažnju, jer im je bila potrebna pomoć.

Optuženi su proglašeni krivima za pirateriju, pokušaj zauzimanja broda i napad opasnim oružjem.

Suđenje je održano u gradu Norfolku, u američkoj državi Virginiji, gdje se nalazi jedna od najvećih mornaričkih baza u svijetu. Ovo je ujedno i matična luka ratnog broda "Nicolas".

Petorica Somalijaca srednjih dvadesetih godina isplovili su sa obale Somalije sredinom marta u namjeri da otmu neki brod sa robom, navodi se u dokumentima sa suđenja. Bili su naoružani automatskim oružjem, a pored glavnog čamca imali su i dva manja glisera, koji su korišteni u napadu.

Jedan od optuženih, Mohammed Modin Hasan, rekao je istražiteljima da mu je bilo obećano 30.000 dolara za uspješnu misiju. Osam dana kasnije on i njegovi saradnici izvršili su noćni napad na brod za koji su mislili da prevozi robu, ali je to bio ratni brod američke mornarice.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...