Teritorijalni sporovi
10

Somalija pokvarila slavlje na Afričkom rogu: Etiopija i Somaliland prerano su se radovali sporazumu

V. K.
Nakon što su prije nekoliko dana predstavnici Etiopije i nepriznate države Somalilanda potpisali sporazum u kojem je Etiopija "iz vedra neba" dobila pristup moru, slavlje je pokvarila Somalija.
Naime, predsjednik Somalije Hassan Sheikh Mohamud potpisao je nacrt zakona kojim se poništava sporazum Somalilanda da Etiopiji, koja nema izlaz na more, omogući pristup luci na obali Somalilanda.

Između ostalog, Hassan Sheikh Mohamud je rekao kako je potpisivanje ovakvog nacrta ilustracija posvećenosti očuvanju jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Memorandum o razumijevanju, kojeg su u ponedjeljak potpisali predsjednik Somalilanda Muse Bihi i premijer Etiopije Abiy Ahmed trebao bi predstavljati prekretnicu u odnosima, a Somaliland bi ovim sporazumom dobio i prvo zvanično priznanje.

Iako detalji memoranduma nisu objavljeni, zvaničnici su rekli da će Somaliland dati Etiopiji pristup Adenskom zaljevu s pomorskom bazom, u zamjenu za dionice Ethiopian Airlinesa i priznanje nezavisnosti Somalilanda od Somalije.

Somaliland je proglasio nezavisnost od Somalije 1991. godine usred građanskog rata na jugu zemlje i od tada djeluje autonomno.

Posljednji potpisan sporazum naišao je na značajnu međunarodnu osudu i razbjesnio je političare u Somaliji koji su ovo okarakterisali kao čin agresije.

"Teritorij Somaloije ne može se zamijeniti za udjele u kompaniji kao što je Ethiopian Airlines, Ethiopian Telecom ili Velika renesansna brana", poručili su zvaničnici-

Evropska unija, Organizacija islamske saradnje i Arapska liga također su uputile apel Etiopiji da ne nastavi s provedbom memoranduma, što je dodatno povećalo tenzije u ionako nestabilnom regionu.