{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šokantna istina: Djevojčice iz Gvatemale imaju djecu, a očevi su najbliži rođaci

10.11.2015. u 19:26
28
90
Šokantna istina: Djevojčice iz Gvatemale imaju djecu, a očevi su najbliži rođaci
28
Kada gledate fotografije djevojčica koje u naručju nose bebe, vjerovatno biste pomislili da je riječ o braći i sestrama. No, u Gvatemali to nije slučaj. Blizu četvrtine od ukupnog broja beba rodile su majke tinejdžerke, a neke od njih imaju samo 10 godina.
Iako su brojevi šokantni, gora je istina o tome kako su djevojčice zatrudnjele. Očevi su većinom njihovi najbliži rođaci, ujaci ili čak vlastiti očevi. Djevojčice su premlade da bi shvatile traumu koja im se dogodila. Većina ih nikada nije čula za kontracepciju.

Švedska fotografkinja Linda Forsell napravila je seriju fotografija na kojima su upravo majke tinejdžerke. Fotografije su potresne. U godinama kada bi se trebale bezbrižno igrati, ići u školu i maštati, one moraju brinuti o malom biću, svojoj bebi.

Njihov život i život bebe u utrobi su u opasnosti jer zbog nerazvijenosti majke mogu umrijeti oboje. Priče ovih djevojčica su različite, ali svaka je užasna na svoj način. Jednu su svezali za drvo i silovao ju je 53-godišnji muškarac, druga (12) je prodata mužu (22), a treća nije znala da može zatrudnjeti kada joj je 28-godišnjak počeo donositi poklone.

Samo u 2014. godini majke tinejdžerke mlađe od 14 godina su rodile 5.100 beba, a godinu dana ranije 4.354.

Vlada se pokušava izboriti s tim gorućim problemom i promijenili su zakon kojim je dobna granica za udaju sa 14 pomjerena na 18 godina. U 2012. godini bilo je 2.000 slučajeva gdje su djevojčice mlađe od 14 godina rodile, a samo u osam slučajeva je donesena neka presuda.

"Čuli smo očeve kako govore 'Ona je moja kćerka i moje vlasništvo, mogu raditi s njom šta hoću'", kazala je tužiteljica Mirna Montenegro.

Silovanje je korišteno kao oružje tokom civilnog rata u Gvatemali koji je trajao 36 godina. Vjeruje se da je 100.000 žena silovano. To gnusno djelo nastavili su provoditi i dalje. Vjeruje se da hiljade žena svih dobi bude silovano godišnje. Samo jedna od njih 10 vidi napadača iza rešetaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: