Svijet
0

UN: Svakih 26 minuta jedno dijete ili žena budu silovani u Južnoj Africi

Klix.ba
Prema izvještaju Ujedinjenih naroda, koji su objavili za Južnoafričku Republiku, svakih 26 minuta jedna žena ili dijete budu silovani u toj zemlji, dok je nasilje nad ženama "skoro društveno prihvatljiv fenomen".

Dubravka Simonovic, specijalna reporterka o nasilju nad ženama, objavit će preporuke u junu nakon iscrpne istrage koju je provela, ali djeca poput djevojčice Ruth i dalje pate. Ona ima samo 10 godina i silovana je u porodičnoj kolibi u toaletu. Koliba se nalazi u Johannesbrugu.

Njena majka je zaplakala i kazala kako njena kćerka od tada pati.

"I danas je bolno. Dovela sam je ovdje da uči. Bila je dobra u školi, ali sada nije. Zbunjena je. Rekla mi je kako joj se u školi smiju jer je silovana", kazala je njena majka Grace.

Novinar Sky Newsa razgovarao je i s muškarcem koji je silovao svoju rodicu. Nije prijavljen vlastima te i dalje živi nekoliko koliba od nje. Ovu informaciju potvrdio je i UN.

Grupa civilnog društva Diepsloot kazala je Sky Newsu kako se silovanje smatra "porodičnom stvari" u naseljima. Ova grupa vodi kampanju o podizanju svijesti protiv silovanja.