Svijet
0

Softić: Iznenađen sam presudom, zar groblja i uništene ljudske sudbine nisu dovoljan dokaz?

FENA
Sakib Softić (Foto: Anadolija)
Sakib Softić (Foto: Anadolija)
Profesor na Univerzitetu u Sarajevu i bivši agent BiH u sporu protiv Srbije i Crne Gore Sakib Softić iznenađen je oslobađajućom presudom Haškog tribunala bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću - Frenkiju i smatra je prosto nevjerovatnom.

"Nevjerovatno je da neki sud, neko sudsko tijelo kaže da nije bilo dovoljno dokaza da su Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije i bivši komandant specijalne jedinice Frank Simatović - Frenki počinili krivična djela i da ih zbog toga oslobode", kazao je.

I BiH i Hrvatska su, kaže Softić, pune dokaza. Dokazi su, kaže on, groblja, uništene ljudske sudbine, spaljene kuće, porušeni gradovi.

"Prosto je nevjerovatno da ili Tužilaštvo nije odradilo posao kako valja (nisu prikupili dokaze koji ukazuju na krivnju ove dvojice) ili je sud zaista pristrasno ocijenio ove dokaze i rekao da ta dvojica ratnih zločinaca nisu krivi", kazao je Softić u Dnevniku D FTV.

On je mišljenja da se samo utvrđivanjem istine i osudom krivaca može doći do pomirenja naroda na ovim prostorima.

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) oslobodilo je danas bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija svih optužbi za koje ih je teretilo Haško tužiteljstvo te je naložilo da Stanišić i Simatović odmah budu pušteni na slobodu.

Naime, Pretresno vijeće smatra da nisu van razumne sumnje dokazane inkriminacije Tužiteljstva koje su Stanišića i Simatovića teretile za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.