BiH
0

Hasečić: Oslobađaju presuda Stanišiću i Simatoviću je politička presuda

FENA
Bakira Hasečić (Foto: Klix.ba)
Bakira Hasečić (Foto: Klix.ba)
Predsjednica Udruženja "Žena -žrtva rata" iz Sarajeva Bakira Hasečić smatra da je oslobađajuća presuda za bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija politička presuda.

"Ovo je politička presuda i još jedan dokaz da se Vijeće sigurnosti stavilo na stranu agresora s osnovnim ciljem da BiH u obnovljenom postupku ne bi mogla dokazati da je Srbija izvršila agresiju", kazala je Hasečić.

Vjerovali smo, kaže ona, Haškom tribunalu, "ali u posljednje vrijeme očito se vidi da je Haški tribunal pod protektoratom UN-a".

"Neshvatljivo je da Prvostepeno sudsko vijeće presudi ratne zločince, a da ih Pretresno vijeće oslobodi svih odgovornosti", kazala je ona.

Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) oslobodilo je danas bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija svih optužbi za koje ih je teretilo Haško tužiteljstvo te je naložilo da Stanišić i Simatović odmah budu pušteni na slobodu.

Pretresno vijeće smatra da nisu van razumne sumnje dokazane inkriminacije Tužiteljstva koje su Stanišića i Simatovića teretile za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.