Svijet
5

Snowdenu u Njemačkoj dodijeljena Zviždačka nagrada

Klix.ba
Edward Snowden
Edward Snowden
Bivši uposlenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), Edward Snowden, u odsutnosti je nagrađen njemačkom Zviždačkom nagradom u vrijednosti od 3.900 dolara. Nagradu je dobio zbog svojih "hrabrih pokušaja" da razotkrije NSA i njihovo praćenje komunikacijskih podataka.

Nagrada je posljednji put dodijeljena 2011. godine, a zvanično je dodijeljena na ceremoniji u Berlinu, uz obraćanje Guardianovog novinara Glenna Greenwalda putem videolinka.

"Da sam ja vodio komisiju i odlučivao kome će ova nagrada biti dodijeljena, trebalo bi mi najviše sekunda i po da shvatim kako je Snowden jedina osoba koja ove godine zaslužuje nagradu. U povjerenju mi je rekao da nije mogao da sjedi i dopusti da privatnost i sloboda interneta budu uništeni, a da on ništa ne učini", rekao je Greenwald

Organizatori dodjele nagrada pohvalili su Snowdenov rad, tvrdeći kako je on otkrio veliko i neočekivano praćenje i pohranjivanje komunikacijskih podataka, što je neprihvatljivo u demokratskim društvima.

Pročitana je i Snowdenova izjava, poslana iz Rusije.

"Ne bi smo smjeli zaboraviti lekcije iz historije, kada se nadzor oteo kontroli", napisao je.

Nagrada je prvi put dodijeljena 1999. godine, pod okriljem Asocijacije njemačkih naučnika i njemačkog ogranka Međunarodne asocijacije advokata protiv nuklearnog oružja. (IALANA).