Svijet
1

Edward Snowden dobio nagradu "Sam Adams"

Klix.ba
Edward Snowden
Edward Snowden
Američki bjegunac i nekadašnji uposlenik CIA-e i NSA, Edward Snowden, dobio je nagradu "Sam Adams", koju godišnje dodjeljuju bivši uposlenici CIA-e za integritet u službi.

Snowdena, koji je dobio privremeni azil u Rusiji, u SAD-u traže zbog optužbi za špijunažu, nakon objavljivanja detalja o vladinim operacijama nadzora.

Snowdenu je nagrada "Sam Adams", simbolični svijećnjak, uručena na ceremoniji u Moskvi.

Prisutni su bili nekadašnji viši analitičar NSA Thomas Drake, nekadašnja etička savjetnica američkog Ministarstva pravde Jesselyn Radack, nekadašnji agent FBI-a Coleen Rowley i nekadašnji CIA-in analitičar Ray McGovern.

Nagradu godišnje dodjeljuje grupa penzionisanih CIA-inih uposlenika članovima obavještajne zajednice koji su prikazali integritet u radu.

Vijest o nagradi objavljena je istog dana kada je Snowdenov otac sletio u Moskvu kako bi se susreo sa svojim sinom, prvi put od njegovog bijega iz SAD-a. Snowdenovo prebivalište je tajna otkako mu je Rusija odobrila privremeni azil.

Nije saopćeno gdje je održana dodjela nagrade, ali Radack navodi kako Snowden izgleda dobro te pažljivo prati dešavanja u SAD-u i svijetu.

"On voli Ameriku i želi vidjeti njen povratak demokratskim idealima, koji su u potpunoj suprotnosti sa zatvorenim i tajnim društvom koje pokušava provoditi tiraniju", dodala je Radack.