{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Edward Snowden dobio nagradu "Sam Adams"

11.10.2013. u 11:19
1
0
Edward Snowden dobio nagradu "Sam Adams"
1
Edward Snowden dobio nagradu "Sam Adams"
Edward Snowden
Američki bjegunac i nekadašnji uposlenik CIA-e i NSA, Edward Snowden, dobio je nagradu "Sam Adams", koju godišnje dodjeljuju bivši uposlenici CIA-e za integritet u službi.
Snowdena, koji je dobio privremeni azil u Rusiji, u SAD-u traže zbog optužbi za špijunažu, nakon objavljivanja detalja o vladinim operacijama nadzora.

Snowdenu je nagrada "Sam Adams", simbolični svijećnjak, uručena na ceremoniji u Moskvi.

Prisutni su bili nekadašnji viši analitičar NSA Thomas Drake, nekadašnja etička savjetnica američkog Ministarstva pravde Jesselyn Radack, nekadašnji agent FBI-a Coleen Rowley i nekadašnji CIA-in analitičar Ray McGovern.

Nagradu godišnje dodjeljuje grupa penzionisanih CIA-inih uposlenika članovima obavještajne zajednice koji su prikazali integritet u radu.

Vijest o nagradi objavljena je istog dana kada je Snowdenov otac sletio u Moskvu kako bi se susreo sa svojim sinom, prvi put od njegovog bijega iz SAD-a. Snowdenovo prebivalište je tajna otkako mu je Rusija odobrila privremeni azil.

Nije saopćeno gdje je održana dodjela nagrade, ali Radack navodi kako Snowden izgleda dobro te pažljivo prati dešavanja u SAD-u i svijetu.

"On voli Ameriku i želi vidjeti njen povratak demokratskim idealima, koji su u potpunoj suprotnosti sa zatvorenim i tajnim društvom koje pokušava provoditi tiraniju", dodala je Radack.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: