{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Edward Snowden dobio nagradu "Sam Adams"

11.10.2013. u 11:19
1
0
Edward Snowden dobio nagradu "Sam Adams"
1
Edward Snowden dobio nagradu "Sam Adams"
Edward Snowden
Američki bjegunac i nekadašnji uposlenik CIA-e i NSA, Edward Snowden, dobio je nagradu "Sam Adams", koju godišnje dodjeljuju bivši uposlenici CIA-e za integritet u službi.
Snowdena, koji je dobio privremeni azil u Rusiji, u SAD-u traže zbog optužbi za špijunažu, nakon objavljivanja detalja o vladinim operacijama nadzora.

Snowdenu je nagrada "Sam Adams", simbolični svijećnjak, uručena na ceremoniji u Moskvi.

Prisutni su bili nekadašnji viši analitičar NSA Thomas Drake, nekadašnja etička savjetnica američkog Ministarstva pravde Jesselyn Radack, nekadašnji agent FBI-a Coleen Rowley i nekadašnji CIA-in analitičar Ray McGovern.

Nagradu godišnje dodjeljuje grupa penzionisanih CIA-inih uposlenika članovima obavještajne zajednice koji su prikazali integritet u radu.

Vijest o nagradi objavljena je istog dana kada je Snowdenov otac sletio u Moskvu kako bi se susreo sa svojim sinom, prvi put od njegovog bijega iz SAD-a. Snowdenovo prebivalište je tajna otkako mu je Rusija odobrila privremeni azil.

Nije saopćeno gdje je održana dodjela nagrade, ali Radack navodi kako Snowden izgleda dobro te pažljivo prati dešavanja u SAD-u i svijetu.

"On voli Ameriku i želi vidjeti njen povratak demokratskim idealima, koji su u potpunoj suprotnosti sa zatvorenim i tajnim društvom koje pokušava provoditi tiraniju", dodala je Radack.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: