Svijet
0

Bivši direktor CIA-e: Snowdena bih stavio na listu za ubistvo

Klix.ba
Michael Hayden
Michael Hayden
Bivši direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) SAD-a i Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Michael Hayden je ljut zbog dokumenata o špijuniranju koji su procurili u javnost zahvaljujuću Edwardu Snowdenu, što je donekle razumljivo, no zbijanje šala o tome kako Snowdena treba ubiti, baš i nije.

Hayden je aludirao na to kako postoje liste na koje bi trebao dospjeti i Snowden, a u tom slučaju mu se ne bi dobro pisalo. Govoreći u četvrtak na jednoj tribini Hayden je rekao kako je svjestan da je Snowden nominiran za nagradu EU za ljudska prava, ali da bi ga on radije vidio na listi za ubistvo, piše RT.

"Moram priznati da sam u svojim tamnim trenucima tokom posljednjih nekoliko mjeseci također htio nominovati Snowdena, ali na neku drugu listu", izjavio je Hayden na panel diskusiji koju je organizirao Washington Post.

Dok su se neki u publici smijali tome, republikanski kongresmen Mike Rogers, predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove, dobacio je: "Ja bih ti mogao pomoći u tome".

Iako Hayden nije precizirao tačno šta lista koju spominje podrazumijeva, ideja je bila kristalno jasna i uklapa se sa prethodnim izjavama datim prijetećim tonom, a koje se odnose na Snowdena.

Mimo toga, Snowdena je uporedio sa pristašama terorizma i terorista, rekao da se radi o nekom ko nije razgovarao sa suprotnim spolom pet ili šest godina, dodao je da se radi o "Moralno arogantnom momku", koji će vjerovatno završiti kao alkoholičar.

Nakon što je u javnost dao dokumente koji svjedoče o tome da su SAD špijunirale građane širom svijeta, Snowden je pobjegao u Kinu, a potom je doputovao u Rusiju, gdje je zatražio azil i gdje trenutno živi. Nedavno je nominovan za nagradu Saharov, koja se dodjeljuje borcima za slobodu mišljenja i ljudska prava.