Svijet
0

Putin: Snowden će napustiti Rusiju čim mu se ukaže prilika

Klix.ba
Vladimir Putin
Vladimir Putin
"Edward Snowden napustit će Rusiju čim mu se ukaže prilika, a trenutno je njegova situacija nejasna", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

"On je upoznat o uslovima dobijanja političkog azila, a sudeći prema posljednjim izjavama, on mijenja svoju poziciju. Situacija je sada nejasna", rekao je Putin.

Putin je naglasio da su Sjedinjene Američke Države doslovno zarobile bivšeg CIA-inog uposlenika Snowdena u Rusiji, dok je prolazio kroz nju ka drugim zemljama.

"On je na našu teritoriju došao bez poziva. Nije dolazio nama, već je letio ka drugim zemljama. Čim je uzletio, to se pročulo, a naši američki partneri su mu blokirali dalji let", rekao je Putin, misleći na to kako je američka vlada poništila Snowdenov pasoš čim je stigao na moskovski aerodrom..

"Preplašili su druge zemlje i nijedna ga neće prihvatiti", dodao je.

Što se tiče dalje Snowdenove sudbine, Putin se ogradio govoreći kako je to njegov život i njegova sudbina te da on to ne može znati. Naveo je i kako je Snowdenu ponuđena prilika da zatraži azil u Rusiji, ali samo ukoliko prekine svoje "političke aktivnosti".

"Postoje određeni odnosi između Rusije i SAD-a i ne želimo da nam ih uništite svojim aktivnostima", citirao je Putin ruske zvaničnike u razgovoru sa Snowdenom. "On je to odbio i rekao da želi nastaviti svoje aktivnosti i borbu za ljudska prava. Misli da SAD krše određena međunarodna pravila i miješaju se u privatne živote i njegov je cilj da se bori protiv toga", rekao je Putin.

Putin je naveo kako Rusija neće pomoći Snowdenu sve dok on odbija prekinuti svoje aktivnosti.

Iako je Snowden prošlog petka najavio da bi mogao zatražiti politički azil u Rusiji, Vlada još uvijek nije primila nikakav zahtjev.

SAD su optužile Rusiju da Snowdenu, traženom zbog optužbi za špijunažu, nudi "propagandnu platformu".

U međuvremenu, švedski profesor sociologije je Snowdena nominovao za Nobelovu nagradu za mir.